Tekil Mesaj gösterimi
Alt 02 Ocak 2012, 21:34   #41
Çevrimdışı
Ecrin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Hatay İl Arşivi




HATAY’DA BİTKİ ÖRTÜSÜ

Hatay İli ülkemizin güneyinde, İskenderun Körfez’inin doğu kıyılarında yer alır. Yüzölçümü 5403 km² olup, İlimiz topraklarının % 46’sını dağlar, % 33’ünü ovalar ve % 20’sini platolar oluşturur.

İklim özelliklerine paralel olarak ilin doğal bitki örtüsü ormanlardan oluşsa da günümüzde birçok bölgede ormanlar tahrip edilmiş, yerlerini maki türleri almıştır. Bunlar mersin, defne, keçiboynuzu, zakkum, delice ve katırtırnağı gibi bodur bitki türlerinden oluşur. Makilerin de tahribata uğradığı alanlarda ise odunsu bitkilerden oluşan garig toplulukları ortaya çıkmıştır. Bugün insan tahribatından uzak ve korunan alanlarda kızılçam karaçam, göknar, meşe ve ardıç gibi türlerden oluşan karışık ormanlar yer alır. Ayrıca Amanos Dağları’nın Dörtyol’un doğusuna denk gelen kısmında kayın, fındık ve ıhlamur gibi Karadeniz bitki örtüsüne ait türler görülür.

Türkiye orman yönünden zengin bir ülke değildir. Ülkemiz ormana elverişli olacak arazi bakımından zayıftır. Ülkemizin % 27.2'si ormanlarla kaplıdır. Bu da 21.188.747 hektar ormana tekabül etmektedir. Ormanların % 24’ü Karadeniz, % 20’si Akdeniz, % 18’i Ege, % 15’i Marmara, % 11’i İç Anadolu, % 8’i Doğu Anadolu ve % 4’ü Güney Doğu Anadolu’da bulunmaktadır.

İlimizin toplam alanı 540.300 hektar olup, % 39’u ormanla kaplıdır. Bu oran 210.976,9 hektara tekabül etmektedir.

Bir bölgenin ormanlık sayılabilmesi ve kendi kendine yeterli olabilmesi için topraklarının en az % 25’inin ormanlarla örtülü olması gerekir. İlimiz orman varlığı açısından zengin bir alana sahip olup, ormanlık alanlarımız Türkiye ortalamasının oldukça üzerindedir.
Amanoslar Akdeniz Bölgesi'nin doğu ucunda, kuzeygüney yönünde 175 km uzanan bir dağ silsilesidir. Akdeniz kıyısından 2268 m'ye kadar yükselir.

İlin orman varlığına bakıldığında ormanların büyük bir kısmının bulunduğu Belen ve Erzin ilçeleri arasındaki Amanos dağlarının yüksek kesimlerinde İskenderun Körfezi’nden gelen nemin çok büyük bir etkisi olduğu bilinen bir gerçektir. Amanoslar Akdeniz’den gelen yağmurları iç kesimlere bırakmadığı için Amanoslar’ın denize bakan yamaçları gür ormanlarla kaplıdır. Özellikle Erzin bölgemizin yüksek kesimlerinde kayın, gürgen, ıhlamur gibi ülkemizde yoğunlukla Karadeniz bölgesinde görülen bitki türleri mevcuttur.

Amanos dağlarında 0-500 m arası bölgede genellikle Keçiboynuzu, Zeytin, Sakız, Sandal, Kermes Mesesi, Sütleğen, Kızıl Çam, Mersin, Halep Çamı, 500–1000 m arası bölgede genellikle Kızıl Çam, Defne, 1000–1500 m arası bölgede Meşe türleri ve Gürgen ormanları, 1500–2000 m arası bölgede Karaçam, Sedir, Köknar görülür.

Amanos dağlarında yapılan floristik çalışmalarda 91 familya 419 cins 880 tür ve türaltı takson tanımlanmıştır. Türkiye florasında 850 cins tanımlanmıştır. Amanosların Türkiye’de bulunan bitki cinslerinin yarısını içerdiği görülmektedir.


Entansif Tarım

Entansif tarımın yapıldığı alanlarda bitki deseni olarak buğday, endüstri bitkileri, sebzeler, zeytinlikler, yağlı tohumlar, narenciye, meyve, tarla sebzeciliği, yem bitkileri üretimi yapılır.

Hatay ili tarım arazisinin % 56’sı tarla arazisi, % 19’unu zeytinlik arazi, % 11’i meyvelik arazi, % 12’si sebzelik arazi, % 2’sini bağ arazisi oluşturmaktadır.

İlde bitkisel üretimde ilk sırada tarla ürünleri yer almaktadır. Tarla ürünleri içerisinde hububat ilk sırada yer alırken, endüstri bitkileri de ikinci sırada yer alır.

İlde hüküm süren ılıman Akdeniz iklimi koşulları sebebiyle sebze ve meyve üretimi gelişmiştir. Bu ürünlerin başında narenciye, zeytin, havuç, kavun, trabzon hurması, maydanoz, taze soğan, sarımsak ve marul gelmektedir.

Hatay ilinde bitkisel ürünler üretimi içerisinde Ekiliş alanı açısından % 56 ile ilk sırada yer alan hububatları % 41 ile endüstri bitkileri izler.

İlimizde tarım alanlarının % 15’inde sebze üreticiliği yapılmaktadır. İlimizde sebze üretimi içinde % 70’lik bir payla meyvesi yenen sebzelerin üretimi önde gelmektedir, bunu yaprağı yenen sebzeler takip eder. İlimizde üretim miktarları bakımından en önde domates ve biber gelmekte olup, bunu patlıcan, salatalık, kavun, kabak, taze fasulye ve maydanoz takip eder.

İl tarım alanlarının % 32’ini meyvelik arazi oluşturur. İl genelinde 2005 yılı itibari ile 70.807 hektarlık alanda turunçgiller, taş çekirdekli meyveler, üzümsü meyveler, yumuşak çekirdekli ve sert kabuklular olarak dağılım göstermektedir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları tatlim sohbet Mobil Chat