Tekil Mesaj gösterimi
Alt 15 Nisan 2012, 14:47   #1
Çevrimdışı
InTheDarK
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Bilimsel düşünmenin yapısı




Düşünsel Olaylar:

Düşünsel olaylar, bizim fikirlerimizi, bilgilerimizi oluştururlar. Bilgileri, duyular yoluyla dış çevreden alırız. Örneğin : Karın beyaz, soğuk ve yumuşak olduğunu biliriz. Bunun böyle olduğunu daha önceden gözümüzle görmüş ve elimizle denemişizdir. Kar hakkında bizde bir düşünce (fikir) meydana gelmiştir. Şu anda karşımızda kar olmasa bile karlı bir manzarayı gözümüzün önüne getirebiliriz. Hattâ daha ileri giderek, karın soğukluğunu, yumuşaklığını duyar gibi oluruz. Bu olaylar, hep düşünsel olaylar sınıfına girerler.


Duygusal Olaylar:

Duygular, haz ve elem (üzüntü) ile beraber olan duygulardır. Bunlar düşüncelerden farklı ve ayrıdır. Yine kar örneğini ele alacak olursak : Bir kış sabahı yatağımızdan kalkınca çatıları, ağaçlan, sokakları kaim bir kar tabakasıyla örtülmüş olduğunu görürüz. Bazı kimseler, bu manzarayı o kadar güzel ve çekici bulurlar, bundan o kadar hoşlanırlar ki, bu durumu saatlerce seyretseler, doyamazlar. Öte yandan fakir bir kimse ise, odunsuzluğu, kömürsüzlüğü, parasızlığı düşünerek karlı manzarayı görür görmez üzülür. Fakir adamın haline acımak da bir duygusal olaydır. îşte, haz ve elem ile beraber olan bu gibi durumlar duygularımızı gösterir.


Eylemsel Olaylar:

Eylemsel olaylar iradî olaylardır. insan canlı ve hareket halinde bir varlıktır. O, yalnız dıştan gelen etkileri almakla kalmaz, dışa da etki yapmak gücüne sahiptir. İnsan, kendisine yararlı olan şeyleri ister. Kendisini yağmurdan ve soğuktan korumak için giysi, konut yapar, kendisine gerekli olan besinleri arar, bulur. Kendini düşmanlardan korumak için türlü araçlar kullanır. İşte bunlar, hep birer eylem, yani irade ile ortaya çıkan fiil ve harekettir. Bunların nedeni iradedir.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet