Cevap: IRC için
Bu post'un üzerine söylenecek birşey yok ama yinede görüşlerimi belirtmek istiyorum.
WingmaN arkadaşımızın da bahsettiği üzere Syrix Jooi! projesi tarafımca geliştirilmekte
ve yazılmaktadır.CoCoRiCo tarafından projenin seyri açısından nasıl bir yol izlemem
gerektiği konusunda fikir alıyorum.Projenin fikir babasıda kendisidir.İçim rahat bir şekilde
eşi ve benzeri olmayan bir proje."kendi alanında".Şu konudan çok şikayetçiyim.Bir yeni
proje geliştiriliyor facebook'a rakip bile olur gibi sözler sarfediliyor.Facebook'a rakip
olabilmesi için birçok projenin kırk fırın ekmek yemesi lazım.Facebook dediğiniz kaç
milyon kullanıcısı olan site.En son 500 diye hatırlıyorum.IRC öldü konusunda fikrimi
söylemek gerekirse ben diğer arkadaşlar gibi çok olumsuz bakmıyorum.Ölmedi ama can
çekişiyor diyebilirim.Bence nedeni IRC'yi desktekleyecek farklı projelerin üretilmediği
üretilsede üretecek kişilerin parmakla sayılacak kadar azalması.IRC ölmeyecek mi?
Elbet birgün o da ölecek.Her güzel şeyin birgün sonu gelecektir.Gün gelecek facebook
bile aynı kaderi birgün paylaşacaktır.Proje geliştiricilerinin kaybettiği birçok nokta var.
Eskisi gibi büyük bir istekle(şevkle) bu işlerle uğraşılmaması,projenin tanıtımında
eksikler(örneğin yabancı sitelerde tanıtamamak,ben bu konudan kendi projem ile ilgili
çok şikayetçiyim),geliştiricilere yeterince kıymet verilmemesi.İnsanlarımız yeterince
projelerin gelişmesine katkıda bulunmaması.Yeterince incelemeden "süper olmuş,iyi
olmuş,aslansın,kaplasın" gibi yorumlar yapılıyor.Bu tür yorumlar projeye katkıda
bulunmaz sadece geliştiricinin egosunu tatmin eder ki bu da eğer geliştirici egoist biri
ise ondan da bir cacık olmaz.Güzel kardeşim önce bir en ince detayına kadar
incele,kurcala ondan sonra proje hakkında görüşlerini sun.Şunuda üzülerek
söyleyebilirim ki bu parmakla sayılan kişileri de ilerde bulamayacaksınız.
Ayrıca bir birlikte birşeyler yapamıyoruz.Şu konu başlığı altında mevcut ne
demek istediğim.Hemen tartışmalar başlamış.Açık kod olayından
bahsediyorum.Bir önce kendi aramızda birliği sağlayalım gerisi
kolay.Söyleyeceklerim şimdilik bu kadar.Alakalı olsada olmasada görüşlerimi
belirttim.Bu uzun yazıyı büyük bir sabırla okuyan
herkese teşekkürü bir borç bilirim. |