Lübnan, Orta Doğu’nun size sunmak için elinde bulundurduğu tüm tatlara şahitlik edebileceğiniz
bir
mutfak kültürüne sahip. Genellikle Akdeniz’e
özgü yemekleri sebze açısından oldukça zenginken
et biraz daha az kullanılıyor.
Türk ve İtalyan mutfaklarından bolca etkilenen
Yunan mutfağı, zeytinyağı, sebze ve baharatların
bolca kullanıldığı yemeklerle damak zevkinize
hitap ediyor. Yunanistan’da eski mutfak kültürünü
de görme fırsatı elde edebilirsiniz. Tarihi eser
niteliğindeki mutfak ve servis malzemeleriyle
orta çağa doğru bir yolculuk yapabilirsiniz.
Balık ve et ağırlıklı olduğu kadar sebzelerin
de tercih edildiği İspanyol mutfağı, çeşitli
baharatlarla şölen yemeklerini aratmıyor.
İspanyol yemekleri yağın bolca kullanılmasıyla
da ün yapmış durumda. Yemeklerin yanında
en çok tercih edilen içki ise şarap ve meyvelerden
yapılan sangria…
Japon mutfağı gün geçtikçe daha geniş bir
çevre
tarafından tanınıyor ve tercih ediliyor.
Dünyanın dört bir yanında bulunan 150 restoran
arasında Tokyo restoranları en lezzetli yemeklere
ev sahipliği yapıyor.
Çeşitli baharatları ve tatlarıyla Meksika mutfağı
acılı yemekleriyle ününü duyuruyor. Meksika
mutfağına has yemekler Aztek, Maya ve
İspanyol kültürünün bir karışımı niteliğinde.
Tatlı ekmeklerini ise Fransızlardan alan Meksika
mutfağında egzotik yiyeceklere rastlamak da
mümkün… Örneğin çıngıraklı yılan, iguana,
böcekler ve geyikler de menüde karşınıza çıkabilir.
Ekşi, acı, tatlı ve tuzlu tatlarıyla Tai mutfağı
her türlü damak zevkine hitap etmeyi başarıyor.
Taze baharatların ve sebzelerin kullanıldığı
yemeklerde pirinç bolca kullanılıyor. Ayrıca balık
sosu ve karides püresi de sıkça tercih ediliyor.
Dünyanın en karmaşık ve çeşitli mutfaklarından
biri olan Hint mutfağı doğu, batı, kuzey ve güney
olmak üzere ülkenin bölgelerine göre ayrılmış
durumda. Genelde vejetaryen olan yemeklerin
yanı sıra koyun, kuzu, tavuk, balık ve keçi etine
rastlamanız da mümkün. Yemekler genelde çatal
bıçak kullanılmadan yeniyor ve sandalye yerine
yere oturuyorsunuz. Hint mutfağını denemek ilginç
bir macera olabilir.
Çin’in belirli bölgelerinden gelen ve tüm
dünyaya
hızlı bir şekilde yayılan Çin mutfağı
hergün dünya nüfusunun 1/3’ü tarafından tercih
ediliyor. Yiyeceklerin çoğu ısırık büyüklüğünde
hazırlanıyor. Bunun nedeni ise Çin kültüründe
çatal ve bıçağın silah olarak kabul edilmesi.
Masaya oturan herkese bir kase pilav
verilmesi de geleneksel bir durum. Çin
mutfağının en garip yiyeceği ise şüphesiz
köpek etinden yapılan yemekleri…
Dünyanın en eski mutfaklarından biri
olan
İtalyan mutfağında neredeyse her
şeyin içerisinde zeytinyağı bulmak mümkün.
Mutfağın tarihi 4. yüzyıla kadar uzanıyor.
Normal bir İtalyan yemeği 4 bölümden oluşur.
“Antipasto” adı verilen başlangıç, “primo”
denilen ve makarna ya da pilavdan oluşan
ara sıcak, “Secondo” yani ana yemek
(genellikle et yemeği) ve “dolce” adı
verilen tatlı. İtalyan mutfağında 400 çeşit
peynir ve 300’den fazla sos bulunur.
Fransız mutfağı en az edebiyatı ve sanatı
kadar
iyi tanınır. Unlu yiyecekleri Fransız
mutfağının temelini oluşturur. Peynir ve
şarap kültürü mutfağın çok büyük bir kısmını
oluşturur. Pek çok restoranı bulunan Fransa’da
yalnızca Paris şehrinde 5,000 adet yemek
yenilebilecek yer bulunmaktadır.