* Ürün satış stratejileri ve taktikleri.
Fiyat ve Maliyetlerle İlgili Konular
* Yatırımın toplam maliyeti nedir?, Extra gizli maliyetler var mı?
* Başlangıç ücreti, reklam ücreti, royalty ne kadardır?
* Sürekli ödemem gereken maliyetler nedir?
* Franchisor’ın tedarik ettiği ürünlerin ve teçhizatın maliyeti piyasa fiyatının altında mı, üstünde mi?
Yer Seçimi ile İlgili Konular
* Nerede yerleşeceksiniz? Yer seçiminizi kim yapıyor?
* Bölgeniz neresi? Bölge için özel bir fizibilite çalışması yapılmış mı?
* Bölgeniz yeterince büyük mü? Ulaşım, trafik, nüfus yapısı nasıl?
* Sizi koruyan sınırlamalar neler, yasal kısıtlamaların durumu nedir?
* Rakiplerim kimler?
* Pazarın gelişim trendi nedir? Genişleme olanakları var mı?
* Franchise uluslar arası mı, ulusal veya bölgesel mi?
Kontrol ve Destekleme ile İlgili Konular
* Üzerimdeki kontroller nelerdir? (Malzeme satın alımında, satış kotası, fiyatlama, gerekli stok seviyesi, farklı ürün satmama gibi konularda)
* Hangi desteği alabiliyorum? Franchisor gerekli desteği verecek mi? (yer seçimi, eğitim, insan ilişkileri, teçhizatın sağlanması…)
* Franchisor’ın franchise verdiği diğer yatırımcılar kimler?
* Ana firma ne zamandır franchise veriyor, kaç tane franchise vermiş? Ana firmanın sahip olduğu ve franchise verdiği birimlerin sayısı nedir?
* Bölge ve yer seçiminde franchisor yardım ediyor mu?
* Bölgede tek satıcılık hakkını mı veriyor, yoksa aynı bölge içinde başka franchisee’lere de franchise veriyor mu?
* Ne gibi teçhizat ve ekipmana ihtiyaç var? Leasing anlaşması düzenleniyor mu?
* Ne kadar franchise birimi başarısız olmuş ve neden?
* Hangi konularda eğitim alacaksınız?
* Reklam politikası nasıl, el kitabı veriliyor mu?
Franchising sisteminin Franchisor açısından yararları
•Franchise alan işletmelerin yapacağı giriş ödentisi
vb. ödemeler yeni yatırım yapmaksızın franchisor'un karını arttırmaktadır.
•En az maliyetle büyüme ve gelişme sağlamaktadır.
•Büyüme ve iş hacminin artması sonucu verimlilik ve iktisadilik artmaktadır.
•Mal ve hizmetlerin daha fazla satılması Franchisor'ın Finansal kuruluşlardan kredi bulma imkanını arttırmaktadır.
•Daha hızlı ve selektif bir dağıtım söz konusu olmaktadır.
•Dağıtım sisteminin rahat ve denetimi mümkün olmaktadır.
•Pazar ile ilgili hızlı ve sürekli bilgi akışı sağlanmaktadır.
Franchising’in Avantajları Nelerdir?
Franchising sisteminin girişimciler yani franchisee açısından pek çok avantajı bulunuyor. Öncelikle girişimcinin yalnızlığını ortadan kaldırarak, kendi işini kurmanın getirdiği riskleri azaltıyor. Bu sistemin sağladığı avantajları şöyle sıralamak mümkün:
Daha önce denenmiş, başarısı kanıtlanmış ve tanınmış bir marka ile birlikte, işletme sistemine ait teknikleri ve prosedürleri kullanmanız mümkün oluyor. Yani girişimci olarak hiç bilmediğiniz bir konuda güvenle yatırım yapabilirsiniz. Böylece tecrübesizliğin getireceği zararlar minimize edilir. Marka ile birlikte ulusal veya uluslararası standarda ve kaliteye sahip olursunuz. Bunun için ekstra bir masraf yapmanız gerekmez. Tanınmış markaların sağladığı sürekli müşteri ve iş yapma imkanından yararlanırsınız. Franchise veren işletme franchisee’ye eğitim hizmetleri ve uzman personel desteği sağlar. Kaliteli personel bulma, işe alma ve yetiştirme konularında franchise veren işletmenin tekniklerinden yararlanırsınız.
Mali, ticari ve personel konularında sağlanan destekle, teknik işlevlere ağırlık verilip