Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Temmuz 2013, 10:07   #1
Çevrimdışı
Ecrin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
metafiziğin temel problemleri




1) ONTOLOJİK PROBLEMLER

Varlıkla ilgili problemlerdir. Varlık nedir? Varlığın ilk nedeni nedir? gibi sorular sorar. Bu sorular genel iki düşünceyle yanıtlanır.

a) Materyalizim: Varlık maddedir.

b) İdealizm: Varlık ideadır, ruhsal olandır.

2) KOZMOLOJİK PROBLEMLER

Evrenin yapısı ve oluşumuna ilişkin problemler. Evren nasıl oluşmuştur?

a)Mekanistik görüş; evren de her şey nedensellik ilkesine göre oluşmaktadır.

b)Teleolojik görüş; evrendeki bütün nesne ve olaylar belli bir ereğe(amaç) göre meydana gelirler. Mekanistik görüşe karşıdır.

c)Teolojik görüş; evren ve evrendeki tüm olaylar Tanrıya bağlı olarak açıklamaktadır.

3)RUHUN VARLIĞI İLE İLGİLİ PROBLEMLER

Ruh nedir? Ruh beden ilişkisi nasıldır? Ruh ölümlü mü ölümsüz müdür? gibi sorulara cevap aramaktadır.

Metafizik her dönemde farklı bir anlamla algılanmıştır. Ancak felsefenin başlangıcından bu güne kadar felsefenin içinde yer almıştır.

Metafizik özellikle İlk Çağ ve Orta Çağ'da evrenin anlam ve kökenine, tanrı denilen yüce gücün varlığına yönelmiştir. Tanrının varlığı, ruhun ölmezliği, madde ile ruh ilişkisi sürekli tartışılan konular olmuştur.

Yeni Çağ'dan itibaren Kant, auguste Comte,Bertrand Russell gibi filozoflar metafiziğe karşı çıkmışlardır. Çünkü bu konular hakkında duyu yoluyla bilgi elde etmek imkansız olup bilinmeyen alan olarak akıl, fikir yürütemeyeceği için metafizik boş bir çabadır. Ancak Hegel, Bergson gibi filozoflar ise bu düşünürlere karşı çıkmışlardır. Çünkü onlara göre bu sorular kaçınılmaz sorular ve konulardır.

Metafiziğin konusunu oluşturan nesne ya da süreçler gözlem ve deneyeaçık alanlar değildir.Metafizik bu konuları ele alırken akıl ya da sezgiye dayanan tümden gelimci bir çıkarım metodu izlemektedir.

Bu gün bilimsel çalışmalar bize metafiziğin bazı konuları hakkında açıklayıcı bilgiler sunmuştur ancak tümünü açıklayamamaktadır. Mesela Tanrının olup olmadığı, eylemlerimizde seçme özgürlüğümüzün olup olmadığı, kader gibi konular insan için hayati öneme sahiptir ve bilim bu konularda açıklama yapamamaktadır.

19. ve 20. Yy da kendini gösteren metafiziği yıkma gayreti sonuç vermemiştir. Bu nedenle felsefe bir yanıyla hep metafizik olarak kalmaya devam edecektir.

ÖRNEK

Tsunami felaketi; mekanistler açısından su altındaki patlamaların veya fayların kırılması sonucu oluşmaktadır.

Teleolojik görüş açısından denizde bu dev dalgaları oluşturacak erek vardır bu nedenle tsunami oluşmaktadır. (Bazı teleolojik görüşçüler bu amaç birliğini son noktada tanrı gerçekleştirir derler.)

Teolojik görüşçüleri ise "tsunami felaketi sadece tanrının denizlerde meydana getirdiği bir olaydır bu tamamen Tanrı'nın dilemesidir"diye açıklamaktadırlar.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet