Ders-2
Bugünkü dersimizde dilimin döndüğünce “Değişkenler” konusundan bahsedeceğim.
Değişkenler
Java, birçok programlama dili gibi bilgileri barındırmak için değişkenleri kullanmaktadır.
Peki değişken nedir?
Değişken, hafızada ayrılmış bir alandır. Tüm bilgiler hafızada belirli bir tip olarak saklanmaktadır.
Java’da tipleri iki ayrı kısımda inceleriz;
Bunlardan birincisi basit tipler, diğeri ise referanslı tiplerdir. Ben ilk aşamada basit tiplerden bahsedeceğim.
Pratiğe geçmeden önce temel birkaç şeyden daha bahsetmek istiyorum.
Java dilinde kodlama yaparken sabit yazılması gereken bir takım kodlar vardır:
Bunlardan bir tanesi, public static void main (String[] args)
Javada çalışan bölge bu bölgedir. Java’da yazdığımız kodu çalıştırmak(derlemek) istediğimizde, öncelikle bu alandan sonra gelen kodlar çalıştırılacaktır.
Bir örnek üzerinde işi pratiğe dökelim:
Bu örneğimizde elimizde 3 adet değişkenimiz olsun ve bu 3 değişkenimizin her biri farklı tipte ve farklı değerler alsın.
İnt yas=23;
String isim=erkin;
Boolen check=true;
1. Biz ilk satırda bir int değeri tanımladık. Java dilinde kodlama yaparken önce değişkenin tipi ni tanımlarız, biz ilk satırda değişkenimizin tipini “int” olarak belirledik. Peki “int” tipi ne demek?
İnt tipi sistemde 4 byte’lik değere sahiptir ve -2.147.483.648…2.147.483.647 değer aralığında bir tamsayı değerini alır.
Durumu aşağıdaki tabloda daha net görebilirsiniz:
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Değişkenimizin tipini belirledikten sonra değişkenimize bir isim veriyoruz, ben bu örneğimde int tipindeki değişkenimize “yas” ismini verdim, değişkenimize isim verdikten sonra değer atıyoruz eğer biz değer atamazsak Java kendisi bir değer atar ve bu da programımızın istek dışı sonuçların oluşmasına sebep verir.
Değişkenimize değer atamak için ”=” operatörünü kullanırız.
2. İkinci satırda bir string tipinde bir değişken tanımladık, ismine “isim” adını verdik ve değer olarak da “erkin” değerini atadık, string tipindeki değişkenlere değer atarken değeri çift tırnak (“ “) içinde tanımlamamız gerekir.
Not: String tipi : String metin türünde değerler vermek için tanımlanır ve 16 bitlik versiyonda 0 ile 65538 arasında, 32 bitlik versiyonda 0 ile 2.000.000.000 arasında karakter alabilir.
3. Üçüncü satırımızda ise bir boolen tipinde değişken tanımladık, ismine “check” adını verdik.
Boolen tipindeki değişkenler sadece iki değer alabilir, true(doğru) ya da false(yanlış) değerini döndürürler. Boolen bir önermedir, yani ya doğrudur ya yanlıştır. Şuna benztebilriz elektrik ya vardır ya da yoktur.
Bu öğrendiğimiz bilgileri projede hayata geçirme zamanı:
Bir önceki dokümanımda (yukarda ki yazımda tekrardan paylaştım) projemizi derlemek için NetBean programını indirip sistemimize kurmuştuk.
Şimdi, NetBeans programını çalıştırıp projemize bir isim verip
kodlamaya başlayalım:
package ders2_degiskenler;
Kod: Kodu kopyalamak için üzerine çift tıklayın!
/**
*
* @
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Erkin
*/
public class Ders2_degiskenler
{
public static void main(String[] args)
{
int yas=23;
String isim="erkin";
boolean check=true;
System.out.println(isim);
System.out.println(yas);
System.out.println(check);
}
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Bu projemizde üç farklı değişken tanımladık ve her değişkene birer isim ve değer atadık. Bu değişkenlerimizin aldığı değeri ekrana yansıttık bir önceki dokümanı hatırlayın kullanıcıya bilgi verme/ekrana yazdırma gibi işlemlerde;
System.out.println();
Kodunu yazıyorduk, kodumuzun parantez içindeki kısmada değişkenimizin ismini yazarak almış olduğu değeri ekrana yansıttık.