Andromeda tek kareye sığdı!
Gökbilimciler, gökyüzünü gözlemleyen teleskoplara kazandırdıkları yeni teknolojik donanımlar sayesinde Uzay’da yepyeni ve büyüleyici görüntüle yakalıyor. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
ABD’nin Hawaii adasında bulunan Subaru teleskobu, Andromeda Galaksisi’nin bugüne dek elde edilen en geniş görüntüsünü elde etti.
Mauna Kea yanardağının tepesinde bulunan Japonya’nın Subaru teleskobu, yeni bir donanım sayesinde Andromeda Galaksisi’nin tamanını gösteren olağanüstü bir kare yakalamayı başardı.
Güneş Sistemi’nin yer aldığı Samanyolu Galaksisi’nin komşusu olan Andromeda’nın görüntüsü, Subaru’ya eklenen Hyper-Suprime Cam (HSC) donanımı sayesinde yakalandı. HSC, geniş görüş alanında kozmik alanın çok daha net fotoğraflarının çekilmesini sağlıyor. Donanım, Subaru’nın 1.5 derecelik görüş alanı boyunca yüksek çözünürlüklü fotoğrafların kalitesini artırıyor.
Japonya’daki Physics and Mathematics of the Universe enstitüsünde (IPMU) HSC ekibinin başında yer alan Masahiro Takada, “Elde ettiğimiz ilk fotoğraf gerçekten büyüleyici... Şimdi, genişleyen evrenin sırrını çözmek için uzun süredir beklenen, en geniş çaplı galaksi gözlemlerine başlayabiliriz” dedi.
KARANLIK MADDE DE ARAŞTIRILACAK
Samanyolu’ndan 2,5 milyar ışık yılı uzaklıkta yer alan Andromeda, M31 adıyla da biliniyor.
Dünya’ya en yakın spiral galaksi olan ve Samanyolu’na benzerlik gösteren Andromeda, geceleri çıplak gözle silik bir benek olarak beliriyor.
Andromeda, ilk olarak M.S 964 yılında Persli gökbilimci Abdurrahman es-Sufi tarafından tespit edildi.
Gökbilimciler, HSC donanımını kullanarak gökte geniş görüş alanlı gözlemler gerçekleştirmeyi planlıyor. HSC ile büyük gök cisimlerinin ışığı yerçekimsel güçleriyle nasıl büktüğü anlaşılmaya çalışılacak. Kozmik terimde bu sürece ‘yerçekimsel mercekleme’ ismi veriliyor.
Takada, yapılacak çalışmalarla sırrı hala çözülememiş olan karanlık maddenin sağılımı hakkında bilgi edebileceklerini de ifade etti.
teknoloji |