Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22 Ağustos 2013, 17:25   #1
Çevrimdışı
oneofgirl
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Nohutu Pişirirken Karbonat Atın




Evet bakliyatları bir gece önceden ıslattığınızda, içine bir kaşık da karbonat atarsanız, hem daha kolay pişiyorlar hem de hazımları daha kolay oluyor. Bu da, karbonatın yumuşatıcı ve hazmı kolaylaştırıcı etkisinden kaynaklanıyor.

Piyasada ticari olarak satılan karbonat, aslında "sodyum bikarbonat" isimli bileşik. Nohut ve benzeri baklagillerin tanelerinde de, madensel tuzlar, A-B-C vitaminleri, azotlu bileşikler, nişasta ve karbonhidratlar bulunuyor. Sodyum bikarbonat, nohut içeriğindeki bu maddelerin yıkım ürünleri olan asitleri eleme özelliğine sahip. (Hatta, anti-asit ilacı olarak kullanılması da bu özelliğinin bir sonucu.)

Nohut ve benzeri bakliyatın "sert" doğası da yine içeriklerindeki maddelerden ileri geliyor. Bu taneler pişirildiğinde, hem ısının etkisiyle hem de ozmos yoluyla tane içine giren suyun şişirme etkisiyle doğaları bozuluyor ve "yumuşama" gerçekleşiyor. Sodyum bikarbonat da, tane içeriğindeki maddeler üzerinde gösterdiği etki nedeniyle, bu yumuşamayı hızlandırıyor.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet bizimmekan