Tekil Mesaj gösterimi
Alt 22 Kasım 2013, 12:03   #10
Çevrimdışı
Elysian
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: IRCHelp'te En Çok Karşılaştığımız Kavram Yanılgıları




IRCHelp'te Karşılaştığımız Kavram Yanılgıları II

Chanserv clear komutu ile kanaldaki tüm modlar temizlenebilir.

/chanserv clear #kanal modes komutu kanaldaki modları temizlemek içindir fakat burada 'bütün' ifadesini kullanırsak yanlış olur. Çünkü mlock ile + ya da - şeklinde belirtilip kanala konulan modlar clear komutu ile temizlenmez.
Her ne kadar clear ve mlock komutlarının ikisi de chanserv komutu olsa da mlock bir set parametresidir.

Şöyle ki;

«10:29:50» -ChanServ- #night kanalindaki "mode lock" +ms olarak degisti.

Şu anda kanalda +ms mlock la sabitlenmiş kanal modları bulunmakta. Kanal için modlara clear çekecek olursak

/chanserv clear #night modes

«10:30:05» • Mode : ChanServ mode değiştirdi -smntf [4t]:4
«10:30:05» • Mode : ChanServ mode değiştirdi +sm

Görüldüğü üzere Chanserv önce tüm modları kaldırmak istiyor fakat mlock sebebi ile +sm modları tekrar kanala ekleniyor.


Kanalda hiç bir şekilde invite komutu kullanılmasın istiyorsak levels komutu ile invite opsiyonunu dis olarak ayarlayabiliriz.

Az da olsa bu karışıklık da komut öğretiminde tespit edilmiştir. Aslında burda kanalda /invite nick #kanal komutunun kullanılması yasaklanmaya çalışılmaktadır. Zaten kişinin aklına da yine bu komut gelse bile /chanserv levels #kanal dis invite komutu uygulanarak invite komutunun kişilere kapatılacağı düşünülmektedir.
Oysa ki komuta dikkat edelim, Ben kanalımda /invite komutunu istemiyorum. Levels komutu ile yasaklayacağım şey ise /chanserv invite #kanal komutudur. Bu komut yetkisi olan bir kişinin kanala 'kendisini' chanserv üzerinden davet ettirmesini sağlar.Zaten Chanserv levels komutu ile Chanserv komutlarının seviyelerini değiştirebilirsiniz. oysa ki /invite diye başlayan bu komut bir ircd komutudur. ve bu komut ise komutu kullanma yetkisi olan bir kişinin kanala bir nicki davet etmesini sağlar.Bu komutun kanalınız için kullanılmamasını istiyorsanız +V kanal modunu kullanırsınız.


Silence ve ignore komutlarının işlevleri aynıdır sadece birisi ircd diğeri ise client tabanlıdır.

Yanılgıya burada dikkat edelim. Bunu düşünen kişi, silence komutunun ircd tabanlı ignore komutunun
ise client tabanlı olduğunu bilmekte. Görevlerinin aynı olduğunu söylemekte. Oysa ki silence komutu sadece özelde yazılan yazıları görmemizi engellerken ignore komutunu farklı parametrelerde kullanabiliriz. Ve silence komutu evet bir ircd tabanlı komut olduğu için sunucudan çıkıldığı anda nickle komutun ilişiği kesilir, geri gelindiğinde userlar bu kişiye özelden yazmaya devam ederler. Ignore komutunda ise böyle bir durum söz
konusu değildir siz ignore listenizde belirtilen kişileri silmediğiniz sürece sunucudan her çıkıp girdiğinizde belirtilen maskların size yazdıklarını görememeye devam edeceksinizdir.


Extraban komutları sayesinde bir prefix'e +b ya da +e eklemek sadece belirtilen o prefix'i etkiler.


Bu, çoğu arkadaşımızın hataya düştüğü aslında öğrendiği, bildiği ama unuttuğu bir durumdur. Örneğin; #helpteam kanalında bulunan kullanıcılar #night kanalına giremesin dediğimizde /mode #night +b ~c:#helpteam komutunu kullanırız ve böylece #helpteam kanalındaki herkes ama herkesin #night kanalına girişi engellenmiş olur.
Şimdi farklı bir soru düşünelim. Örneğin #helpteam kanalında bulunan voice prefixine sahip hiç kimse #night kanalına giremesin. Burada vereceğimiz cevap;

/mode #night +b ~c:+#helpteam

şeklindedir. Bu komutu uyguladığımız zaman göreceğiz ki #helpteam kanalındaki voice lu kullanıcılar #night kanalına giremiyor oysa halfop, op , protect gibi voice tan daha yuksek prefixler de giremiyor. Çünkü komutta belirtilen prefix ve üstleri ban'a dahil ediliyor.

«11:34:58» • Mode : Nymph mode değiştirdi +b ~c:+#helpteam

«11:35:21» <%OrLy> [11:35:11] #night Kanalına tekrar giremezsiniz ((Adresiniz veya Nickiniz Banlanmış Durumda. Kanala giremezsiniz))

«11:37:34» <+ZamaN> [11:39:34] #night unable to join channel (address is banned)

Görüldüğü üzere #helpteam kanalında ZamaN nickinin voice prefixi OrLy nickinin ise halfop prefixi var. Komutta + olanları banladığımız halde üstü prefixler de bunlardan etkilendi.

Öyleyse şöyle bir soru yöneltiğinde; #helpteam kanalında bulunan oplar #night kanalına giremesin, fakat halfoplar girebilsin.
Bu soru tamamen öğrendiğimiz şekilde basitçe tek bir komutluk soru. Ama etkilenecek prefixlerin unutulması soruyu hatalı cevaplamamıza neden oluyor şöyle ki bu soruya yüksek bir ihtimalle çoğunun vereceği cevap;

/mode #night +be ~c:@#helpteam ~c:%#helpteam

şeklindedir. Şimdi ilk kısma bakalım op lar banlanıyor yan, bu durumda oplar ve üstü prefixler (protect ve owner) da bu bandan etkilenecekler. ikinci modda ise halfoplara exception yani ban koruması veriliyor. Halfop un üstü prefixleri ise oplar protect sahipleri ve owner dır. bu durumda önceki modları opları ve üstünü banlamıştık ikinci modla beraber halfoplar da dahil hepsine ban koruması vermiş olduk.

O halde sorunun doğru yanıtı şudur; /mode #night +b ~c:@#helpteam

Bu komut yeterlidir çünkü bana oplardan başlandığına göre oplar ve üstü prefixler etkilenecek geri kalanlar etkilenmeyecektir.


Konu AngeL tarafından (22 Kasım 2013 Saat 23:55 ) değiştirilmiştir. Sebep: hatalı metin kullanıcı talebi uzerine duzenlenmistir
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet