Tez Bibliyografisi Örneği
Samuels, M., & Betts, J. (2007). Crossing the threshold from description to deconstruction and reconstruction: Using self‐assessment to deepen reflection. Reflective Practice, 8(2), 269-283. Özet
Çalışmada yapılandırılmış öz-değerlendirme aracının yansıtmayı derinleştirmedeki etkisi araştırılmıştır. Eylem araştırması desenindedir. Çalışmanın örneklemini bir akademik yıl süresince öğretmen eğitimi programında yansıtıcı günlük tutan bir grup öğretmen adayı (N=9) oluşturmaktadır. Öğretmen adaylarından kendi yansıtıcı yazılarını öz-değerlendirme şablonunu kullanarak değerlendirmeleri istenmiştir. Şablon bir seri soru içermektedir. Bu sorular Kolb’un (1984) halkasında belirlediği düşünme sürecine uygun olarak hazırlanmıştır. Sorularla öğrencilerin açıklıkların farkına varmaları, yansıtmalarındaki güçlü ve zayıf noktaları belirlemeleri ve yansıtmalarını derinleştirecek eyleme geçmeleri hedeflenmiştir. Akademik yıl boyunca şöyle bir süreç izlenmiştir: İlk dönem öğrenciler yansıtıcı günlüklerini yazmışlardır. Araştırmacı da öğrencilerin günlüklerini değerlendirerek seviyelerini belirlemiştir. İkinci dönem öğrenciler öz-değerlendirme şablonu ile tanıştırılmış ve bir veya daha fazla günlükleri için bu şablonu yazılı olarak doldurmaları istenmiştir. Üçüncü dönem araştırmacı günlükleri son olarak değerlendirerek yansıtma seviyelerini belirlemiştir. İki öğrenci ile mülakat gerçekleştirilmiştir. Uygulama sonrasında öğretmen adaylarının yansıtma seviyelerinde bir fark olup olmayacağının belirlenmesi için öğretmen adaylarının yansıtıcı günlükleri değerlendirilmiştir. Yansıtma seviyelerinin belirlenmesinde Bain et al. (1999)’un belirlediği yansıtma seviyeleri dikkate alınmıştır: Rapor etme, cevap verme, ilişki kurma, mantık yürütme, yeniden inşa etme. Birinci dönem sonunda öğretmen adaylarının yansıtıcı günlükleri incelendiğinde genel olarak tanımlayıcı seviyede oldukları (rapor etme, cevap verme) dönem sonunda ise yansıtma seviyelerinde bir gelişme olduğu görülmüştür. Öğretmen adaylarının öz-değerlendirme şablonlarına yazdıklarından ve mülakatlardan elde edilen veriler analiz edilerek öz-yansıtmanın yansıtmayı nasıl ve niçin derinleştirdiğine yönelik bilgi içeren temalar belirlenmiştir. Bunlar dört başlık altında toplanmaktadırlar: yansıtmaları tekrar ziyaret etme, yapıyı kullanma, sorumluluk alma ve üstbilişi kullanma. Öz-değerlendirme şablonu öğrencilerin eski yansıtmalarına geri dönmelerini sağlamıştır. Bu durum onların yansıtmalarını genişletmelerini sağlamıştır. Bunun yanında şablonda yer alan soru yapısı daha derin yansıtma yapmaları yönünde öğretmen adaylarının gelişimini sağlamıştır, kendilerinden ne beklendiğini anlamalarını sağlamıştır. Öğretmen adayları bu yöntemin sorumluluk almalarını sağladıklarını belirtmişlerdir. Ve son olarak öğrenciler yansıtma süreçlerinin farkına varmışlardır. Sonuç olarak bulgular öz-değerlendirmenin daha derin yansıtma yapmayı desteklediğini göstermiştir. Değerlendirme
Kullanışlı bir kaynak olduğunu düşünüyorum. Öğrencilerin kendi yansıtmalarını değerlendirdiği bir çalışmaya daha önce rastlamamıştım. Değerlendirmede kullanılan sorular başka bir uygulamada işimize yarayabilir. Bu sorulara bir örnek: Fikirleri ve düşünceleri sorguluyor, onları farklı deneyim ve düşüncelere karşı test ediyor muyum? Yansıtma
Bu çalışmada şöyle bir veri elde edilmiş: Öğretmen adaylarının yansıtmaları Bain et al. (1999)’un belirlediği yansıtma seviyelerinden yeniden inşa etme seviyesine ulaşamamıştır. Benim çalışmamda da öğretmen adayları yansıtıcı yazma 2 seviyesinde yazamadılar (sanıyorum sadece dörtgünlük bu seviyede) burada araştırmacı bunun için daha uzun bir zamana ihitiyaç olabileceğini veya farklı yöntemler kullanmak gerekebileceğini belirtmiştir.
Benim çalışmamda öğrencilerin yansıtma seviyelerinde düzenli bir artış meydana gelmemiştir. Daha etkili bir uygulama için benim çalışmamadaki geribildirimlere ek olarak öğrencilerin yansıtmalarını kendilerinin değerlendirmesinin eklenebileceği önerisini yapabilirim |