Cevap: Dombra Türk Marşının Hikayesi Arslanbek Sultanbekov
Öcelikle Selamun Aleyküm Hayırlı cumalar. Ben bir Nogay türküyüm ve Arslanbek Sultanbekov samimi ve yakın bir dostumdur. Verdiğin linkteki Dombıra parçasını çevirisiyle beraber hazırlayanda bizzat ben ve arkadaşlarımdır. Şunu söylemek isterim öncelikle evet Dombıra bir efsanedir. Efsaneleri ve savaşları anlatır. Ancak bir çok kişinin uydurduğu gibi 1000 yıllık bir eser değil 19 yy da Arslanbek tarafından yazılmıştır. Dombıra çalgısı 1000 seneden de fazla yaşamış bir çalgı olup 2 tellidir. Telleri misinadan yapılır. Türkiyede üretimi malesef yoktur. Nogay türklerinin isminide şu şekilde anlatabilirim. Cengiz Han'ın torunu Altınorda devletini kurduktan sonra üstün başarılarından ötürü Nogay Han'ı o şimdiki dönemde başbakan konumu olan bi konumda görevlendirdi. Nogay Han Sarı Saltuk Sultanla tanışarak müslüman oldu ve tüm boyu da onunla beraber müslüman oldu. O zamanlarda Rus çarlarıyla osmanlıya karşı ittifak kurmadığı için Tarihte en çok soykırıma uğrama şanssızlığına maruz kaldı. Tam 5 kez. Nogay hanın ölümünden sonra kabilesi ona bağlılığını belirtmen için kendilerine Nogay denmelerini istedi ve öyle anıldılar. Nogay Kurt soyundan gelen anlamındadır. Bizzat kendim Nogay Türkü olarak tarihim ve geçmişimle gurur duyarım. Çoğu ben çerkesim kazagım tatarım uygurum diyenlerin soyunu araştırmarını tavsiye ederim. Zira Rus katliamlarından kaçan Nogay Türkleri baskı altında oldukları için soylarını araştırma imkanı bulamadıkları için kendilerini başka bir boydan sanıyorlar. Vel hasıl kelam bizzat Arslanbek beyin talimatıyla Dombıra şarkısını izinsiz kullandıkları için parti ve sanatçı Uğur Işılak 'a hukuki bir dava açılacak. Dombıra ve Nogayların kesinlikle hiçbir siyaset organıyla anılmasını istemiyoruz. Saygı ve Selamlarımla. Yaşaşın İslamiyet. Yaşasın Türklük. Bar Bolayık Bir Bolayık. (Var olalım Bir Olalım) |