Tekil Mesaj gösterimi
Alt 04 Nisan 2014, 16:04   #1
Çevrimdışı
yaSmin
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Prostat kanseri ile ilgili doğru bilinen yanlışlar!





Erkek kanserleri arasında en sık teşhis edilebilme şansı olan tür, prostat kanseri. Ancak uzmanlar, hastalıkla ilgili doğru bilinen yanlışların erken teşhisi dolayısıyla etkin tedavi şansını azalttığına dikkat çekiyor
Kanser Haftası nedeniyle erkeklerde teşhis edilme şansı en yüksek tür olan prostat kanseriyle ilgili bilgi veren Hisar Intercontinental Hospital Üroloji Uzmanı Op. Dr. Basri Çakıroğlu, hastalık hakkında doğru bilinen yanlışları şöyle özetledi:
Yanlış: Prostat kanseri ameliyatı cinsel yaşamı sona erdirir ve idrar kaçağına neden olur.
Doğru: Operasyonun ardından yaklaşık 3 ay ile 1 yıl arasında ereksiyon problemi yaşama ihtimaliniz olabilir. Bu süre yaşınıza, ameliyat öncesi cinsel aktivitenize, şeker hastalığına ve operasyonunuzun özelliğine göre değişir. Cerrahi işlem sonrası idrar kaçağı genellikle geçicidir. Prostat ameliyatı olanlar üzerinde yapılan araştırmaya göre bir yıl içerisinde hastaların yaklaşık %95’inde mesane kontrolü sağlanmıştır.
***
Yanlış: Sadece yaşlı erkekler prostat kanseri riski altındadır.
Doğru: Prostat kanseri 40 yaşın altındaki erkeklerde çok nadir de olsa görülebilir. Eğer endişeleriniz söz konusuysa mutlaka hekiminize başvurarak gerekli testleri yaptırın ve yaşın prostat kanseri için tek risk faktörü olduğunu düşünmeyin. Diğer risk faktörleri şunlardır:
• Aile öyküsü. Babası ya da kardeşinde prostat kanseri görülmüş olanların bu hastalığa yakalanma riski sağlıklı bir kişiye göre daha yüksektir.
• Nedeni henüz tam olarak bilinemese de Afrika-Amerikan kökenli kişilerde bu hastalık daha fazla görülür.
***
Yanlış: Tüm prostat kanserlerinin tedavisi cerrahidir.
Doğru: Prostat kanserinde tedavi hastalığınızın hangi evrede olduğu, yaş durumu, ek hastalığın varlığına göre değişir. Kanser erken aşamada ve çok yavaş ilerliyorsa; ya da hasta çok yaşlı ve başka hastalıkları varsa cerrahi yerine ilaç tedavisi, düzenli kontrol ve testlerle takibi yapılarak hastalık kontrol altında tutulabilir.
***
Yanlış: Yüksek PSA skor prostat kanseri var demektir.
Doğru: Yüksek PSA değeri prostat kanseri için önemli bir bulgudur ama prostat iltihaplanması, sistoskopi gibi durumlarda PSA yükselebilir. Bu durumda antibiyotik tedavisi sonrasında kontrol PSA yapılır ve hala yüksek ise prostat biyopsisi alınmalıdır; ancak kesin tanı yapılacak diğer test ve muayenelerle konulabilir.

__________________
Hep söylüyoruz namaz 5 vakit, ahlak ise 24 saat farzdır.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet