Tekil Mesaj gösterimi
Alt 01 Haziran 2014, 01:10   #1
Çevrimiçi
Seyra
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Başımıza Bela ve musibetler geldiğinde çok şükür mü yoksa hamd olsun mu demeliyiz?




Belâya da hamedetmek lâzımdır. Çünkü küfür ve günahlardan başka belâ yoktur ki, içinde senin bilmediğin bir iyilik olmasın. Allahû Teâlâ senin iyiliğini senden daha iyi bilir. Her belâya beş çeşit hamdetmelidir:

1. Bedene ve dünya işine gelip, âhiret için olmayan belâdır.
Sehl-i Tüsterî'ye bir kimse; hırsız evime girdi ve eşyaları götürdü dedi.
'Şeytan kalbine girse ve imanını götürse ne yapacaksın?' dedi.

2. Hiçbir belâ ve hastalık yoktur ki, ondan beteri olmasın. O hâlde daha beteri gelmediğine hamdetmek lâzımdır. Çünkü bin sopa vurulması gereken kimseye yüz sopa vurulsa şükreder.
Büyük evliyâdan birinin başına, bir leğen kül döktüler.
Buyurdu ki: 'Ateşe müstehak iken, kül ile yetinmek büyük nimettir.'

3. Âhirete bırakılan her ceza dünyadakinden daha şiddetli olur. Bu belâyı dünyada çektiğine şükretmek gerekir. Bu ise âhirette birçok cezaların kendisinden kaldırılmasına sebep olur.
Resûlullah (sallallahu aleyhi ve sellem) buyurdu ki: 'Dünyada eziyet edilene, âhirette edilmez.'
Çünkü belâ, günahlara kefarettir. Günahsız olunca, ceza da olmaz. O hâlde acı ilâç veren veya fazla kanı alan doktora şükretmen gerekir. Çünkü bu sıkıntı ile hastalık sıkıntı ve belâsından seni kurtarmıştır.

4. Levh-i Mahfûzda bu belâ sana yazılmıtşr ve yoldadır. O hâlde bunu atlatınca şükretmek, hamdetmek gerekir. Şeyh Ebû Sâid, merkepten düştü. 'Elhamdülillah' dedi. 'Niçin hamdediyorsun?' dediklerinde, 'Belâyı atlattığım için.' buyurdu. Yâni bu muhakkak olacaktı, ezelde takdir olunmuştu, demek istedi.

5. İki yönden âhirette sevaba kavuşmaya sebep olur. Biri, hadis-i şerifte bildirildiği gibi, büyük sevabı vardır. Diğeri, bütün günahların başı dünya ile yakınlık kurmaktır. Böylece dünya, Cennet gibi olur ve Allahû Teâlâ'ya gitmek ise zindan gibi olur. Dünyada kim belâlara mübtelâ olursa kalbi dünyadan nefret eder. Her belâ, Allahû Teâlâ tarafından kula gönderilen bir terbiyecidir. Çocuk akıllanınca, kendisini terbiye etmelerinde birçok faydalar bulur.

Kaynak: Kimyâ-yi Saâdet - İmâm-ı Gazâlî

__________________
~ Adım YaLnızLık ~
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet