Isırgan otu yaprakları Mayıs-Temmuz ayları arasında toplanır. Yapraklar flavon, C vitamini, demir, mineral tuzlar, bitki asitleri, beta sitosterin ve amine (histamin) içerir.
Yaprak çayı bir çok özelliğe sahiptir. En çok bilinen etkisi idrar söktürücü olmasıdır. Bu özelliğinin yanında muhteşem bir ödem attırıcı, kan yapıcı, kan temizleyici ve demir eksikliğini giderici etkiye sahiptir.
Bu nedenle romatizma, gut, eklem sorunları, böbrek ve idrar yolları iltihabı, mide ve bağırsak ülseri, safrakesesi taşları, bitkinlik, demir eksikliği, tüm allerji tipleri, ergenlik sivilceleri ve egzama tedavileri için yapraklar kullanılır.
Yaprak Çayı:
1 tatlı kaşığı ısırgan otu (kuru)
1 bardak su
Hazırlanışı: Otları suda haşlayın (kaynatmıyoruz) ve demlenmesi için 5 dakika bekleyip süzün. Günde 3-4 bardak öğünler arası ılık-sıcak içilmelidir. Alerji tedavisi amaçlı kullanılan ısırgan otu çayı uzun süre boyunca tüketilebilir.
alıntı