| Yer Altı Sularının Beslenmesinde Etkili Olan Faktörler
Yağış miktarı, Yağış türü : Yağışlar kar şeklinde ise beslenme fazla olur. Zeminin geçirimliliği : Alüvyal ve karstik alanlarda geçirimlilik fazladır. Bu sebeple buralar yer altı suları bakımından zengindir. Arazinin eğimi :eğimin az olduğu alanlarda beslenme daha fazladır. Bitki örtüsü: Yüzeysel akımı engellediği için. TABAN SUYU Alüvyal ovaların tabanında bulunurlar. Altta geçirimsiz tabaka ile sınırlandırılmış geçirimli tabaka üzerinde biriken sulardır. Beslenme durumuna göre taban suları bazen yüzeye kadar çıkabilir. Yer altı su seviyesinin düşük olduğu alanlarda ise kuyu açmak suretiyle bu sulardan faydalanılır. Türkiye taban suları bakımından zengindir. Ör: Ege Bölgesinin çöküntü ovaları, Konya,Kayseri, Erzurum, Erzincan, Elazığ, Bursa, Adapazarı gibi. Yer altı sularının tekrar yeryüzüne çıktığı yere kaynak denir SOĞUK SU KAYNAKLARI Sularını yağışlarla yeryüzünden alırlar. Sularının sıcaklığı ve akımları yıl boyunca değişir. BAŞLICALARI TABAKA KAYNAĞI (YAMAÇ) Geçirimli tabakların uç kısmından suların yüzeye çıktığı yerdir. KARSTİK KAYNAK (VOKLÜZ) Kalkerli arazilerde yer yüzüne çıkan kaynaklardır. En fazla Akdeniz Bölgesinde görülür. Ör: Düden suyu Karstik kaynakların suları çok gürdür. Bu kaynakların en önemli özelliği sularının bol miktarda kireç içermesidir. ARTEZYEN KAYNAĞI Tekne biçimindeki iki geçirimsiz tabakalar arasındaki geçirimli tabakaya açılan bir sondaj ile suların püskürerek yer yüzüne çıkmasıdır. Diğer kaynaklardan ayrılan yanı beşeri faktörlerin etkisiyle yer yüzüne çıkmasıdır. |