Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17 Eylül 2014, 19:56   #1
Çevrimdışı
Lilith
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
At Hastalıkları - Kronik Aktif Hepatitis Hastalığı




Kronik aktif hepatitis, aktif ve progresif karaciğer hastalıklarını içeren bir grup hastalığı tanımlamaktadır. Deneysel olarak yapılan birçok çalışmada bu hasalıkların enfeksiyöz ya da immun kökenli olduğu ortaya konmuştur.Kronik Aktif Hepatitis Hastalığı Belirtileri :
Depresyon, kilo kaybı ve değişen derecede ikterus.Belirtiler haftalarca ya da aylarca sürebilir.
Ateş genellikle klinik belirtilere eşlik eder. Fiziksel muayenede genellikle kardiak belirtilerde artış, sinirsel belirtilerde değişiklik ve depresyonbulgulan vardır. Abdominal hastalık belirtileri de gözlenebilir. Etkilenen bazı atlarda eksfoliatif dermatitis gözlenebilir. Bunun immun ilişkili vaskülitis sonucu geliştiği düşünülmektedir.
Tanı, genellikle klinik belirtiler ve laboratuar sonuçlarına dayanır. Etkilenen atlarda serum GGT, AP aktivitelerinde, serum bilirubin ve safra asit konsantrasyonlarında belirgin bir artış gözlenir. Hipergamaglobulinemiye bağlı olarak total protein düzeyi yükselir. Tanı, karaciğer biyopsisinde periportal kolangiohepatitis ve bazı olgularda septik kolangitisin belirlenmesiyle konur. Biyopsi sonucunda alınan numunenin bakteriyolojik kültürünün yapılması tanıya yardımcı olur.Kronik Aktif Hepatitis Hastalığı Tedavi Yoları/ Sağaltım :
Başarılı bir tedavi için sıvı, antibiyotik, kortikosteroid uygulanması ve yoğun destekleyici bakıma ihtiyaç vardır. Anormal davranışlar kontrol altına almak için xylazine, yüksek enerji içerikli diyetlerin kullanımı, IV sıvı uygulamaları (%5 dextroz 2L/saat) ve sistemik antibiyotiklerin kullanılması gerekir. Trimethoprim-sulfonamid (15- 30 mg/kg PO veya IV 12 saatte bir) kombinasyonlarının, veya prokain penisilin G (22,000 IU/kg [22 mg/kg] IM 12 saatte bir) ve gentamisin (6.6 mg/kg IV veya IM 24 saatte bir) kullanılabilir.
Kortikosteroid kullanımının da iyi sonuçlar alındığı bildirilmiştir. Prednisolone (1.5-2.0 mg/kg PO 12 saatte bir 3 gün süreyle, sonra 1.0 mg/kg PO 24 saatte bir 5 gün süreyle, sonra da 0.5 mg/kg 24 saatte bir 5 gün) kullanımı başarılı sonuç verir.
Mental durumun ve iştahın düzelmesi tedaviye yanıtı gösterir. Bazı atlarda tedaviye yanıt alınması ve atın normale dönmesi haftalarca düşürebilir. Bunun yanında tedaviye yanıt vermeyen diğer atlarda, tedavinin ekonomik yönü ve sonucun kötü olmasından dolayı ötenazi kaçınılmazdır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet