28 Kasım 2014, 20:12
|
#1 |
Çevrimdışı
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| Alabaş sebzesinin faydaları
İzmir'in Ödemiş ilçesinin Bozdağ yaylasında yetişip tezgâhlarda yerini alan alabaş sebzesinin binbir derde deva olduğu belirtildi.
Yurt dışında isminin cehennem topuzu olarak geçtiğini belirten alabaş üreticisi Hüseyin Kumru, Cehennem Topuzu’nun Türkiye’de alabaş olarak bilindiğini belirterek alabaşın 15 çeşit yemeğinin yapıldığını söyledi.
Alabaşın özellikle akciğer ve kalın bağırsak kanserlerine önleyici özelliği olduğunu söyleyen üretici Hüseyin Kumru zayıflamak isteyenlerin de alabaşı tercih ettiğini ancak birçok vatandaşın alabaş sebzesini bilmediğini söyledi.
İşte alabaşın saymakla bitmeyen faydaları...
Suyu içildiğinde ses kısıklığına, boğaz enfeksiyonlarına, öksürmeye iyi gelir ve bronşit hastalığının tedavisini yapar.
Kansere karşı etkilidir. Özellikle akciğer kanserine karşı savaşır.
Kalp ve damar sağlığı açısından da faydalı olan bu bitki kalp sağlığını korumak için tüketilmelidir.
Bol lifli bir yapıya sahip olan alabaş; A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri yönünden oldukça zengindir. Ayrıca bol miktarda selenyum, demir, fosfor, kalsiyum, sodyum ve potasyum içermektedir.
İçerdiği yüksek oranda demir ve folik asidiyle, kansızlığı ve ayrıca hamile kadınların spina bifida (omurganın bir yanının açık olması) hastalığı taşıyan çocuk doğurma rizikosunu en aza indirir.
İçeriğindeki antioksidan maddelerle, felç geçirme riskini önemli miktarda azaltır.
Bol miktarda içerdiği için, yüksek tansiyonu düşürür.
Bademcik enfeksiyonunda, romatizma rahatsızlıklarının hafifletilmesinde ve emzikli kadınlarda süt gelişini artırmada yararlıdır.
Göz hastalıklarına da iyi gelen alabaş, göz lekelenmelerine karşı etkilidir.
Alabaş dengeli beslenmek ve kilo vermek isteyen kişilere de fayda sağlar. |
| |