Tekil Mesaj gösterimi
Alt 05 Aralık 2014, 23:12   #3
glu
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Dil ve alfabe üzerine deneme dizisi

Violent Nickli Üyeden Alıntı
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Okullarda dillerin yurtdışındaki gibi seçmeli olması düşüncesindeyim. İlerde meslek seçiçimde bana fayda olacağı bir dili neden seçmemize izin vermiyorlar anlamıyorum. Osmanlıca çok ağır bir tarihçi arkadaşlarımdan biliyorum. Bunu öğrendiğimde bana ne katacağı zaten tartışılır.

Güzel bir konu ve yoruma açık emeğinize sağlık.

Üniversitede çok sevdiğim bir ders kategorisi vardı, zorunlu seçmeli. Hocalara sorardık hocam seçmelinin zorunlusu mu olur diye onlar da biz size yardımcı olmak için böyle yapıyoruz derdi
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Ben de seçmeli ders sisteminden yanayım ancak bu ülkede bunun oturması yıllar alır.

2

Yetersizlik konusuyla devam edeyim. Arap harfleri Türkçe kullanım açısından yetersizdir. Yetersiz olduğundan dolayı da biz bu alfabeye bir takım eklemeler yapmışız. p, ç, j harflerini Araplar kullanmamakta ve haliyle alfabelerinde de bu harfler yok. Türkçede bu harfler kullanılıyor ve biz bu eksikliği gidermek açısından Arap harflerine bu harfleri eklemişiz. Bu harflerin yanında Türklere özgü nazal n sesi de Arap alfabesinde yok onu da eklemişiz bu alfabeye. Yetersizlik hususundaki bir diğer nokta da sesli harf kullanımı. Araplar o,ö,u,ü gibi harfleri ifade etmek için vav, a,e harflerini ifade etmek için de elif harfıni kullanmışlardır bununla birlikte cümle içinde e harfi kullanmazlar. Bu konuda bir revizyon yapmadan Arap alfabesindeki şekli korumuş ve ona göre yazmışız yıllarca. Sessiz harflerden h, s, d, t, g harfleri için de birden fazla harf kullanmışlar Araplar biz de aynı onlara uyarak bu şekilde kullanmışız alfabeyi ancak Türkçede yukarıda bahsettiğim sesli harflerin hepsi farklı sembolle, sessiz harfler de tek sembolle kullanılmıştır. Bu kısmı toparlamak gerekirse bize uymayan bir alfabeyi alıp kendimize uydurmaya çalışmışız, yok yere kendimizi zahmete sokmuşuz yıllar yılı.

Bir diğer ciddi mesele uygunsuzluk. Arap harfleri bize uygun değildi çünkü dilde bir takım bozulmalara sebep olmuştur. Yeri gelmişken Araplar sebep değil sebeb, Ahmet değil Ahmed şeklinde kullanmışlardır. Bunun görünürde bir zararı yok gibi ancak detaya indiğimizde zararı büyük çünkü biz Ahmed veya sebeb şeklinde kullandığımızda kendimize has özelliklerimizden taviz veriyoruz ve başka bir dile ait özellikler kullanıyoruz. Başka bir nokta, terkip harfleriyle oluşturulmuş tamlamalar. -Bir dili bozan şey ödünçleme kelimeler değil ödünçleme kalıplardır ve Osmanlı Türkçesi içerisinde bir çok ödünçleme kalıp vardı aynı şimdi olduğu gibi. ödünçleme kalıptan kastım şuan kullanılan duş almak (take a shower) gibi şeyler- Dil devrimi sırasında bu tamlamalar Türkçeleştirildi ve Türkçeye uymayan terkipler kaldırılmış ve tamlamalar birleştirilmiştir; su-i istimal>suistimal gibi. Osmanlı Türkçesi bir konuşma dili değil yazma diliydi ve bu yazma dilinin konuşma diline dönüşmesi neredeyse imkansıza yakındı çünkü kullanılan kelimeleri doğru şekilde telaffuz etmek bizim için kolay bir şey değil çünkü Arap ve Farslarla farklılaşan bir hançere yapımız var bu sebeple Arapça ve Farsça ile bezenmiş Osmanlı Tükçesi yazım dili çok fazla özenilecek, özlemle anılacak bir dil değil. Kaldı ki bugün Arap harfleri öğrenilse bile değil 15. yy, 19. yy Osmanlı Türkçesi metinlerini okuyup anlamak sıradan bir insan için çok zor. Bu yazım dilini anlamak için ciddi bir Arapça ve Farsça birikime ihtiyaç vardır yanı çıkıp diyorlar ya "dedemizin mezar taşını okuyamıyoruz" Arap harfleri bilseler dahi okuyamazlar bu evlad-ı osmanlar çünkü Arap harflerinin öğrenimi de kendi içerisinde farklılık göstermekte bu insanlar matbu mu yoksa el yazısı mı öğrendiler ? el yazısında harfler neredeyse birbirine yapışık ve çözümlemesi zor. Sözün özü bu hareket hiç bir bilimsel dayanağı olmayan anlamsız, gereksiz ve işe yaramaz bir hareket. Ha şunu deseler anlarım; "liselerde filoloji dersi okutacağız ve bu baglamda seçmeli Osmanlı Türkçesi dersi vereceğiz çünkü filoloji olmadan alfabe gereksiz" böyle bir söyle bilimsel ve işe yarar bir söylem olurdu ama nerdeee bilimi hak getire.

Bir sonraki yazıda da dil devriminin gerekliliklerini yazmaya çalışacağım. Bu yazıları çok kişinin açıp okuyacağını sanmıyorum ama yine de dursun burada. Ayrıca kalemle yazmaya çok üşeniyorum klavye ile yazmak rahat geliyor^^

2
Melodram, Violent bunu beğendi

IRCForumlari.NET Reklamlar
İslami Sohbet sohbet bizimmekan reklamver