| Cevap: Kur'an ı Nasıl Okumalıyız.
Başından sonuna kadar okuyup şu yorumları yapma gereği duyuyorum.
1- Ku'anı okuyup anlamak konusunda hem fikirim. Sadece orjinal dilinde okuyupta nasıl bir öğüt verildiğini anlamadan isterse hergün hatim etsin okuduğunun sevabından fazlasına erişemez. O yüzden en güzeli ve doğru olanı Kur'anı anlamak ve ondan öğüt çıkarmaktır. Bunun için tefsirlerden yararlanmak gerekli.
2- Tecvit sözlükte süslemek manasına gelir doğru yanlız ıstılahta tecvit vurgulamak,şiddet,tınlamak,bastırmak,uzatmak gibi anlamlara gelir buda tecvitin baştan sonuna kaddar anlattığı kaidelerdir.
3- Şahsım adına güzel kıraat sahibi imamların büyük camilerde görev almasını çok mantıklı buluyorum. Zira bir gayrimüslim okuduğu ezandan duadan sureden sohbetinden etkilenerek hidayete erebilir. Ne dediğini anlamasada kulağına hoş gelip anlamını merak edebilir ve bu yolla müslüman olabilir.
4- Güzel Kur'an okumak hakkında peygamber efendimizin de çeşitli hadisleri var. Hatta bir rivayettte peygamber efendimizin Ashab tan bazılarının kıraatını çok beğendiği de bilinir.
5- Şunu belirtmekte fayda var tamam okuduğunu anlamak ve ona göre amel etmek misalen ;
Elhamdülillahirabbilalemin.---- Hamd alemlerin rabbi (terbiyecisi) olan Allah'a aittir.
şeklinde düşünerek anlayarak ve amel ederek okumak en güzeli.
Fakat orjinalini okumak boş bir faydası yok demekte en az okuyup anlamamak kadar batıldır. |