Tekil Mesaj gösterimi
Alt 14 Ocak 2015, 19:39   #1
Çevrimdışı
Lcia
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Levotiron 75 Mcg 100 Tablet




Formülü:

Her tablet 75 Mcg Levothyroxine Sodyum içerir.

Farmakolojik özellikleri:

Levotiron içinde bulunan Levotiroksin, normal tiroid bezi tarafından salgılanan hormonun aynıdır. Oral olarak alınmasından sonra gastrointestinal kanaldan kolayca emilir. Emilim sonucunda Levotiron Tablet’in sağladığı L-tiroksin hormonunun, endojen hormondan farkı yoktur. Her iki hormon da aynı serum proteinlerine bağlanır. Levotiron içinde bulunan Levotiroksin, triiodotironin için bir ön madde oluşturur, dolayısıyla ilacın alınması normal triiodotironin düzeylerini de sağlayacaktır.

Endikasyonları:

- Basit (eutiroid) guatr ve her türlü etiyolojiye sahip hipotiroidizm (miksedem, kretinizm ve her yaştakı hastalarda görülen basit hipotiroidizm) tedavisinde; (subakut tiroiditin iyileşme evresinde görülen geçici hipotiroidizm hariç),
- Hipofizer TSH supresyonu amacıyla,
- Primer atrofi ve tiroid bezinin kısmen ya da bütünüyle eksik olduğu durumlarda,
- Tiroid supresyon testinde diagnostik amaçla,
- Posoperatuar tekrarlamayı önlemek amacıyla,
- Fonksiyonel yetmezliğe bağlı primer hipotiroidizmde,
- Tiroiditte,
- Sekonder veya tersiyer hipotiroidizmde kullanılır.

Kontrendikasyonları:

Tiroid hormon preparatları, genel olarak tanısı konmuş ancak tedavi edilmemiş adrenal korteks yetersizliğinde (ki bu durumda önce bu yetersizliğin tedavisi yapılır, kısa bir süre sonra T4 tedavisi eklenir), tedavi edilmemiş tirotoksikozda ve bileşimindekilerden herhangi birine karşı oluşmuş aşırı duyarlılık hallerinde kontrendikedir.

Uyarılar/Önlemler:

Tiroid hormonu aktivitesine sahip ilaçlar; yalnız başlarına ya da diğer ilaçlarla kombine olarak obesite tedavisinde kullanılmıştır. Bu nedenle, tiroid hormonları yüksek dozlarda kullanıldığında (özellikle sempatomimetik aminlerle birlikte) toksisite belirtileri sergiler. Miksedem tedavisinde, ilave olarak glukokortikoidler kullanılabilir. Özellikle koroner arterlerle ilişkin kardiyovasküler sistem rahatsızlıklarında kullanırken dikkatli olunmalıdır. Angina pektoris ve gizli kardiyak hastalık olarak bilinen rahatsızlıklarda tedaviye 25-50 mcg Levotiroksin (T4) ile başlanmalıdır. Kardiyovasküler hastalığı bulunanlarda, tiroid hormon dozajı azaltılmalıdır. Tiroid hormonu ile idame tedavisi (geçici hipotiroidizm dışında) ömür boyu sürecektir. Tiroid hormonu toksisitesine ilişkin herhangi bir belirti görüldüğünde (göğüs ağrısı, hızlı nabız, aşırı terleme, sinirlilik) derhal hekime başvurulmalıdır. Tiroid hormonu alan kişilerde periyodik olarak tiroid durumu kontrol edilmelidir. Normal tiroid bezi fonksiyonu bulunmadığı için tiroid hormonu ile idame tedavisi gören hastalar, aynı zamanda östrojen veya oral kontraseptif kullanıyorlarsa tiroid hormonu dozajının yeniden ayarlanarak arttırılması gerekebilir. Tiroid hormonu; androjenler, kortikosteroidler, östrojenler, östrojen içeren kontraseptifler, iyod içeren bileşikler ve salisilatlı bileşiklere ilişkin laboratuar testlerini etkileyebilir. Konjenital olarak hipotiroidizimli çocuklarda derhal tedaviye başlanmalı ve aralıksız devam edilmelidir. 3 yaşında ilaç 2-8 hafta kesilerek durum yeniden değerlendirilmeli ve gerekirse ilaca yeniden başlayıp uzun süre devam edilmelidir.

Emziklilerde: Emzikli annelerde dikkatle kullanılmalıdır.
Çocuklarda: Tiroid hormonu ile tedavinin ilk aylarında, çocuklarda saç dökülmesi görülebilirse de bu durum geçicidir.

Yan etkiler/Advers etkiler:

Ender olarak önemli olmayan şiddette alerjik belirtiler ve doza bağlı hipertiroidi
belirtileri (tirotoksikozis factitia) görülebilir.

İlaç etkileşimleri:

Antikoagülanlarla birlikte verildiğinde bu ilaçların etkisini artırabileceği için doz yeniden ayarlanmalı ve koagülasyon testleri yapılmalıdır. İnsülin kullanan diyabetlilerde tiroid hormon preparatları insüline ihtiyacı artırabilir. Bu gibi hastalarda idrarda glikoz testleri yapılmalıdır.

Kullanım şekli ve dozu:

Basit Guatr, tiroidit ve post-operatif tekrarı önleme tedavisi: Günde 1 tablet ile başlanır ve doz günde 2 tablete kadar artırılabilir. Ender olarak, hekim tavsiyesi ile daha yüksek dozlar uygulanabilir.

Hipotiroidizm: Günlük ilaç gereksinim miktarı hastadan hastaya değişebilir. Genelde, ½ tablet ile başlamalı ve her 2/3 haftada bir, ¼ tablet artırılmalıdır. Uzun süreli miksedem (özellikle de kardiyovasküler bozukluklar söz konusu ise) durumlarında doz, dikkatle ayarlanmalıdır. Böyle durumlarda; ¼ tablet ile başlamalı ve günlük maksimum doz 100-200 mcg Tiroksin (T4) olacak şekilde düzenlenmelidir. Tedavinin ilk dört haftası sonunda; klinik ve laboratuar tetkiklerine göre; preparatın dozu yeniden ayarlanmalıdır.
Miksedem koması: Ani müdahale gerektiren bu durumda ilk seçenek İ.V. tedavidir. Klinik tablo stabilize edilince oral tedaviye geçilebilir.
Tiroidin Supresyonu Tedavisi: Tiroid hormonunun ****olojik olarak üretilenden daha fazla alınması; endojen hormon üretimini bastırır. Bu nedenle de eksojen tiroid hormonu, bazen “tiroid supresyon testi” veya tedavisinde kullanılır. Ancak bu test bugün seyrek olarak uygulanmaktadır. Bu supresyon dozu, erişkinler için; 7-10 gün süreyle verilen, kg başına günde 2.6 mcg Tiroksin (T4) dir.

ÇOCUKLARDA DOZAJ
Tetraiodotironin (T4, Levotiroksin) Sodyum
YAŞ | Günlük Doz | Vücut Ağırlığına Göre Kg Başına Günlük Doz
0-6 ay | 25 – 50 mcg | 8 – 10 mcg
6-12 ay | 50 – 75 mcg | 6 – 8 mcg
1-5 yaş | 75 – 100 mcg| 5 – 6 mcg
6-12 yaş | 100 – 150 mcg | 4 – 5 mcg
12 yaşın üstü | 150 mcg’nin üstü | 2 – 3 mcg

DOZ AŞIMI:
Aşırı dozaj durumunda; endojen orijinli hipermetabolik tabloya benzer semptomların tümü görülür. Bu durumda doz azaltılmalı ya da tedaviye bir süre ara verilmelidir. Akut aşırı dozaj durumlarında; midenin boşaltılması, oksijen verilmesi, kardiyak glikozidlerin uygulanması, propranolol kullanılması gibi yöntemler uygulanmalıdır.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet