Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16 Ocak 2015, 00:32   #1
Lcia
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Sanal Hakaret ve Tehdite Maruz Kalan İnsanlar

Merhaba sevgili arkadaşlar. Herkese iyi geceler diliyorum. Öncelikle umarım hepiniz iyisinizdir. Beni soracak olursanız bir kaç gündür bitmek tükenmek bilmeyen bir baş ağrısı çekiyorum (bunada şükür)

Gelelim konumuza başlığımızdan anlaşılacağı üzre çok derin bir konuya parmak basmış bulunmaktayız. Bu konu başlığını bugün ki sesli görüşmemiz esnasında sevgili arkadaşım @[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] ile kararlaştırdık. Bizi buna iten sebep ise komşumun başına gelen facebook üzerinde aldığı tehdit mesajlarıdır. Biz bunun Forumlarda hatta IRC üzerinden bile yapıldığına şahit olduğumuz için sizlerlede paylaşmak, bilmeyen arkadaşlarımızı bilinçlendirmek istedik.

Konu hakkında açılım yapmadan önce edebiyattan ve sözelden uzak biri olarak "sürç-i lisan eylersem affola" demek istiyorum.

Sanal ortamın kanayan yaralarından biri olan tehdit ve hakaret konusu hemen hemen hepimizin başına mutlaka gelmiştir. Toplum olarak ahlaki ve insani değerlerimizin günden güne katlanarak öldüğü şu dönemde bu gibi suç unsurlarının da cezasız olmadığını belirtmek isterim ve öncelikle hakaretin hukuki tanımından kısaca bahsetmek isterim.

Hakaretin hukuktaki tanımı; Toplumda yaşayan insanların toplumda saygınlığını koruyacak tarzda onurlu bir şekilde yaşama hakları vardır. Bu yaşama haklarının ihlali hakaret olarak kanunda suç sayılmaktadır.

Örneğin; bir kişiye aslansın dediğinizde bu kişiyi rahatsız etmez ( çok afedersiniz ) yine aynı kişiye merkep izafi edildiğinde yada sevilmeyen başks bir hayvan ismi ile seslenildiğinde bu hakaret hatta küfür sayılmaktadır.

Kullandığımız yazılı, sözlü ve görüntülü iletişim teknolojisi suç unsurlarını örtmek ve/veya yasallaştırmak için geliştirilmemiştir. Bilişim suçları son yıllarda daha iyi daha ilgili bir hal almaya başladı. Hemen size hakaret veya tehdit alıyorsanız neler yapabileceğinizi belirtmek istiyorum konunun tamda en sıcak noktasında.

Diyelim ki yazılı şekilde bir tehdit alıyorsunuz yapan kişiyi hiç bilmiyorsunuz veyahut tahmin ediyorsunuz ama nickname farklı olduğu için suçlayamıyorsunuz. Yapmanız gereken tek şey bu tehditi veya hakareti kayıt altına almak. Ekran resmi çekerek tehditi kayıt altına alıp bu görüntü ile birlikte bilişim suçlarına başvuruda bulunabilirsiniz. Dava dosyanız savcılığın emri ile açıldığında bilişim suçları hakareti veya tehditi aldığınız ortamdan ip numarası isteyerek kişiye ulaşıyor. Kullandığı internet firması sayesinde numarası ve kimlik bilgileri ile adresi alınıp en yakın karakolda ifadeye çağırılıyor. Tabiki inkar yoluna gidecek olsa bile sunduğunuz kanıtlar sayesinde 4 - 5 dakikalık bir mahkemenin kazananı siz oluyorsunuz. Bu suça ortak olan sessiz kalan ve işlem yapmayan kişilere bile dava açma hakkına sahip olduğunuzu bildirmek isterim.

Ülkemizin en büyük problemi ise tehditlere alınan önlemlerin yetersiz olması. Bunun ana nedenlerinden biri de bizlerin sessizliği. Bu sessizlik ve bilinçsizlik can alıyor. Yani tehdit alan bireyler susmayı, korkmayı ve üstünü kapatmayı tercih etmekten vazgeçmediği sürece bu yara kanamaya devam edecektir.

Türk toplumunda kadınlar özellikle bu sebepten dava açıp duyulduğunda rencide olacağını düşündükleri için sessizler. Can tehditi almıyor olsanız bile en ufak bir hakaretin sizde ve psikolojinizde yaratacağı etkiyi düşünün. Vehim hastalıkları, kaygı, endişe gibi kan basıncınızı etkileyecek duygu ve haller zaman içinde sizi hasta edecektir.

Unutmayın sevgili arkadaşlarım tehdit veya hakaret eden kişi her zaman korku verme ile beslenen onursuz insanlardır. Mahkemeye vereceğinizi belirtseniz bile buna tehditle karşılık vereceklerdir. Çünkü amaç caydırıcı olmak. Kişiliği oturmamış kendini henüz bulamamış kişiler tehdite ve hakarete her sebepten başvurabilirler.

[emoji61] [emoji61] [emoji61] [emoji61]

Konuyu daha fazla uzun tutup sizleri sıkmak istemiyorum. Yorumlaşma modunu açmış bulunmaktayım [emoji5]

Bu yazıyı yazarken soğuktan üşümüş sokak hayvanlarının sesini duyduğumuda eklemek isterim küçük bir hatırlatma için. Belediyelerinize sokak hayvanları için barınak başvurularında bulunun yemek bırakmayı ihmal etmeyin. Soğukta canlar cansızlaşmasınlar.

Hepinize kucak dolusu sevgiler. Sonuna kadar okuyan arkadaşlarıma sonsuz teşekkürler..

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet bizimmekan