O kadar cok sey yazilmis ki neyi nerden ele almam gerektigini sasirdim... Oncelikle Facebook, apple microsoft ibm vs yani insanlarin kendi kisisel teknolojik devrimlerini yaptiklarina inandiklari mekanizmalar ve enteresan olan bunlari ozgurluk olarak gormeleri...
Sorun burda zaten yaratilan tek tip toplum prototipi, kendimi bu prototip'de gormuyorum, bunun nedeni kesinlikle yanlis anlasilmasin anti emperyalist tutum degil biraz da oznel secimler diyebiliriz...
Mesela hic bir sosyal ag ile baglantim yok, resmi kayit bilgilerime ulasilabilcek herhangi bir hesabim yok kisacasi internet de... Bu da anarsik bir tavir degildir kesinlikle, izolasyondan kaynakli, steril bir hayatim hic olmadi, yani surdan cikinca suraya gittim, oraya gidince sunla sunu yedim, pazar saat onikide efenin yanindaydim, haydarpasaya giderken de selfie cektim diyemedim hic, benim hayatimda hep birileri birseyleri bilmemek zorundaydi, diger birileri diger birilerinin bilmedigini bilmemek zorundaydi, diger birileri birilerinin bilmediklerinin farkinda olmamak zorundaydi, digerleri farkinda olmayanlarin farkindasizliklarinin farkinda olmamaliydi vs, yani hep bir haltlar karistirdim, kapitalizmin yarattigi sahte toplumcu ahlakla bu sekilde bas edebiliyordum bilmiyorum, ama insanlara bakiyorum herkes ne kadar steril, ne kadar wonderland kafasi ile yasiyor, yeryuzundeki tek uckagitci benim demek ki... Cep telefonumu bile karistirsaniz sosyal cevreme ulasmaniz zordur, cunku kiz kardesimi Anna Boleyn, babami Don Carleone, eski sevgilimi naturdamin kamburu Quasimodo, bana karsi sucluluk hissetmesini istedigim arkadasimi Raskolnikov, en yakin arkadas paketimi atos patos aramis, samimi olmadigim birini Camus un meursault ve buna benzer kahramanlarla kaydetmis biriyim, cunku ona bile benim disimda kimsenin mudahalesini istemiyorum.... bu sekilde bir kod sistemi gelistirdim, ve bu izolasyon bana sonsuz ozgurluk veriyor, bu ozgurlukte beni "mulksuz"lestiriyor her anlamda.... "mulk" bir yuktur cunku... ama konuyu kisisel ele almanin bizi yanlis bir noktaya goturcegini dusunuyorum... hatta daha eglenceli olacak sekilde "populer kultur" ile ele alinmasini oneriyorum, bu "modern zamanlar" isiginda olabilir bilemiyorum... cunku bir tarih okuma yontemi olarak "populer kultur"de buyuk bir potansiyel oldugu dusunulur, Biz "Modern zamanlar"i o isikla incelemisdik... ama karsit gorus olarakta karsimizda, Marksist yaklasim vardi... bu yaklasimda ise "populer kultur"un yonetsel etkileri uzerinde yogunlasilir, kisacasi "populer kultur" kitlelere sahte bilinc asilar, sahte ihtiyaclar yaratir deniyordu...Ama biz o tarafdan bakmayalim suanda, zaten nerden bakmak gerektigini de bilmiyorum (: cunku sadece "Modern zamanlar" i bile konusmak gunlerce surebilir sevgili @
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] arkadasin da soyledigi uzere... ozetle sunu soyleyelim o zaman filmle alakali, filmdeki en onemli veri "cark"lardir... cunku insanlarla olusturulan uretim sisteminin carklarla ayni olmasi genel olarak donemin sistemini temsil eder, ikisinde de birbirine bagli olan dislerden birinin arizalanmasi durumunda sistemin hata vermesi soz konusu, filmin basindaki kara koyun ki bu Chaplin'dir ve kendisi carkin arizali disini temsil eder film boyunca...Yani aslinda sadece sinema bile incelendiginde tarihe bir cok noktada isik tutabilir insan...
Ornegin Amerikan ruyasinin islendigi "altina hucum" bile topluca zengin olma histerisi yasayan bir toplumun vicdan sesi gibidir... velhasil "populer kultur" diye yaftaladigimiz sinema, donemsel olarak, tuketim toplumuna elestirileri, toplumsal guc mucadelelerini, sanayi devrimini,buyuk buhrani, ikinci dunya savasi ve soguk savaslarla degisen toplumsal siyasal dinamikleri, degisen sosyo kulturel yapilari... kent insanlarini, donemlerin uretim tuketim iliskilerini yansitir aslinda... Tez yaziyor gibi oldu (:
Aslinda ben karsit fikirli insanlarla tartismaktan daha cok keyif aliyorum sanirim, cunku ayni goruste oldugum insanlar bana sadece edebi bir keyif veriyor, ama karsi fikirlerle karsilastigimda ozellikle belli bir donanima sahip ve tartisma adabina uyabilen bir insanla iletisim benim zihnimde yeni bir pencere acilmasina sebep oluyor ve bu beni daha cok heyecanlandiriyor... bu baglamda sormak istedigim birsey var sevgili @
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]' ya, cunku daha once bir yazisinda rastlamistim, fakat baslik olarak bir tartisma zemini olusturmak yanlis olabilir dusuncesi ile soramamistim... Orada iktidari savunan bir arkadasa "ben seni cok iyi anliyorum cunku ben de senin gibi dusunuyordum, ben de ayni hataya dusmustum" gibi veya buna benzer bir beyanati vardi... ve ben kendisini takip ettigim kadari ile bana biraz nasil diyim "anlasilmasi zor" gelmisti... Akp iktidarina sempati duyacak bir ideolojiye sahip degil gibi duruyorsunuz cunku... Daha acik soyle sorabilirim hocam siz "yetmez ama evetci" misiniz?
bunu hem konunun ipsiz ucurtma misali olmasindan oturu, hem yeni fikirler, yeni fikir catismalari, yeni bir bakis acisi ogrenebilmek adina soruyorum, amacim kesinlikle gerilim yaratmak degildir...