simdi bu secimden ziyade, bence bir sonraki genel secim cok daha onemli. zira 7 haziran secimlerinin sonucu belli; malum parti yine ipi tek basina gogusleyecek, canim ulkemin vatandaslari muhtemel bir balkon konusmasini bu kez ahmet davutoglu'ndan dinleyecekler, soylemisti dersiniz. gecmis donemlerde olsa, hem bu secimlerin, hem bir sonraki secimlerin ve ondan sonraki secimlerin ve ondan sonrakilerin de galibinin ak parti olacagini rahatlikla soyleyebilirdik fakat ak parti'nin ahmet davutoglu ile secimlere girecek olmasi, siyaseten tecrubeli isimlerin bu donem meclis disinda kalacak olmalari ve ahmet davutoglu'nun bir kisim parti secmenleri de dahil, basbakanlik koltuguna yakistirilmiyor olmasi ve tabii hepsinden onemlisi r. tayyip erdogan'in parti icislerine eskisi kadar mudahil olamamasi bence ak parti'nin bir sonraki secimler icin en buyuk dezavantajlaridir. onumuzdeki secimlerden sonra, ak parti'nin ulkeyi nasil yonetecegi, ne gibi reformlar sunacagi ve vaatlerini ne derece yerine getirecegi, partinin gelecegi acisindan oldukca onemli olacak, keza ayni sekilde; ak parti'nin bu secimlerde yasayacagi bir oy kaybinin hangi partiye daha cok yarayacagi ve o partinin, muhalefet gorevi ustlenirken ele alacagi konular, izleyecekleri siyaset ve yol haritasi da bir o kadar onemli. bunlari simdi bir kenara birakalim, zaten secim sonuclarinin aciklanmasini takip eden gunlerde,daha somut veriler uzerinden konuyu ele aliriz.
gelelim bu secimlere. net olarak sonuclarini kestirmek mumkun degil bir kere, kilit parti burada hdp. alacaklari oy orani, diger iki muhalefet partisi chp ve mhp'nin doguda var olamamalari sebebiyle dogrudan ak parti'yi etkileyecek. acikcasi ben hdp'nin %10 barajini gecmesine hic sasirmam, ayni sekilde baraj altinda kalmalari da benim acimdan surpriz olmaz. ustelik, hdp baraji gecmesi durumunda, hem parti icinde hem de secmende olusacak enerji ve arkasina aldigi ruzgarla bu donem mecliste chp'nin yillardir ustlenemedigi ana muhalefet rolunu de ustlenebilir, chp'den etkili bir siyaset izleyecekleri de suphesiz.
konuyu chp penceresinden ele alacak olursak, ben acikcasi ne kemal kilicdaroglu'ndan ne de parti kadrolarindan bir patlama beklemiyorum, umutsuzum. her zaman ki gibi artik kemik secmen diye tabir ettigimiz kitlenin oyunu alacak, her secim gunu genel merkez binasi onune kurulan ancak hic konusulamayan platform yine bos kalacak ama bu umurlarinda olmayacak, onlar mecliste rahat koltuklarinda oturmaya devam edecekler ve umarim oyle olmaz ama gecmisteki orneklerden yola cikarak soyluyorum; parti meclisi ve yerel yonetimlerde bir-iki ufak rotus yapilarak, basarisizliklarinin ustunu yine bu sekilde ortmeye calisacaklar. kemal kilicdaroglu'nun mitinglerini izliyorum, dersini almis olacak ki bu secim doneminde eskiye nazaran daha cok gelecege yonelik proje ve vaatlerinden bahsediyor, bu belki biraz da olsa kararsiz secmenler uzerinde etkili olabilir, genc parti orneginde de gormustuk zira. tabii o donem buyuk bir siyasal bosluk hakimdi ulke uzerinde, bu sebeple yapilan ayni kampanya chp'ye genc parti'ye sagladigi kadar bir katkisi olmayacaktir. chp'nin ben bir tek reklamlarini begeniyorum, yalnizca bu donem degil, gectigimiz bir-iki secimde de bugunku gibi gayet guzel reklam yapiyorlar, slogan guzel, enerji yuksek, her sey tamam ama bir sey eksik, iste o bir sey bir adim bile ileri goturmuyor bu partiyi. meydanlarda verilen vaatlere gelince, ben gercekten komik buluyorum. denk geleniniz oldu mu bilmiyorum, bir brosur dagitiyorlar ankara'da, yoldan gecene su kadar para verecegiz demedikleri kalmis resmen, bunlar artik eskidi ya, yemiyor millet. bugun asgari ucreti bahsettikleri miktara cikarabilirler, bunda bir sorun yok fakat ozel sektorun buna ne kadar hazir oldugu, yapilan zam nedeniyle issizligin daha da artmasi ya da hayatin daha da pahalilasmasi gibi secenekleri hic dusunmemisler bunlar. asgari ucret disinda kalan diger maddi vaatleri ise zaten basli basina utopik geliyor bana bilemiyorum. ha keske olsa, olsa da bizde milletce alkislasak. ancak yeterince sanayilesemeyen, ithalatin ihracata gore daha on planda oldugu bu ekonomi modeliyle, en azindan kisa vade de imkansiz olarak goruyorum. 'e herkes bunlari mi dusunuyor?' diyorum bazen kendime, hicbir yerde degil ama iste bu noktada takiliyorum, cunku gercekten bilincsiz secmen kitlesine sahip bir ulkeyiz biz.
mhp... yahu arkadaslar, devlet bahceli bu partinin basindan gitmedigi surece, bu parti uzerindeki olu topragini atamaz, iki iki daha dort. simdi ne desem, nereden konuyu ele alsam inanin karar veremiyorum, ucu hep bir yerde devlet bahceli'ye ve onun politiklarina cikiyor. izliyorum mitinglerini, bir insanda hic mi enerji olmaz ya? acin izleyin, bahceli'de yok iste. ruh gibi, arada bir kukruyor falan ama surat ifadesine bakin, sanirsiniz halka anlattigi seylere kendisi dahi inanmiyor. ankara icin konusuyorum, bazi adaylari artik siyasette kasarlanmis diye tabir edebilecegimiz cinsten, yillardir ayni isimler. hani 'golge etme baskan ihsan istemez.' cinsinden. bana kalirsa artik devlet bahceli ve yakinindaki isimler, artik bu ulkenin siyasi konjonkturune ayak uyduramiyorlar, kitlelere hitap edebilecek enerjileri yok artik, partiyi daha genc, daha yenilikci ve farkli secmen kitlelerine goz kirpabilecek yeni isimlere devretmeleri gerek. yoksa bu mhp'den %20 bile olmaz, bunu da soylemisti dersiniz.
diger partilere ve vaatlerine hic deginmeyecegim, onlar nasil bir kafadalar henuz anlayabilmis degilim, kendilerine basarilar diliyorum.
bir kez daha en basa doneyim ve artik bitireyim. kabul edelim, bu secimlerin galibi yine ak parti olacak. oylarini arttirmasini soyle beklemiyorum, muhtemelen hdp baraji gececek fakat gecemedikleri taktirde dogu ve guneydogu'ya ait tum milletvekili koltuklarina da onlar oturacaklar. anlayacaginiz chp ve mhp bu kadro ve calismalariyla fasa fiso, olay hdp'de bitiyor. sonrasi icin once chp'nin ve diger partilerin -chp digerlerine oranla daha degistirilebilir gibi gorunuyor.- 'yahu tamam, biz insanlara 'bu ak parti 12093248234 senedir hicbir sey yapmadi diyoruz.' iyi guzel de, kimse de cikip bize 'siz muhalefet olarak ne yaptiniz?' sorusunu niye sormuyor? biz bunu bir dusunelim.' demeleri ve bunu gercekten dusunmeleri gerek.
-
diger arkadaslarin yorumlarini, yazimi yazdiktan sonra okuma firsati buldum, bu basligi gorunce konu istahimi acti, hemen yazmaya basladim.
berateymen'e: asgari ucrete ben de inanmiyorum ama mazot yapilamayacak bir sey degil ya, mazot nedir? maddi vaatler disindaki, sosyal devlet ve diger vaatler konusunda her parti guzel seyler acikliyor, olmayacak seyler de degil ustelik ama bu ulkede verilen sozler cok cabuk unutuluyor, bunu da unutmamak lazim.
run'a: tamam onemli bir secim ama surpriz beklenmeyen de bir secim ayni zamanda. bir sonraki genel secimler bence cok daha hareketli, cok daha onemli olacak. bir de tamam hersey reklam ama konuyu o derecede bu duzeye indirgememek lazim, chp'de 'gelin oy verin gitsinler.' derken onlardan bahsediyor mesela, mitinglerde mhp'de oyle, hdp'de de durum ayni. bunlar secim salvolari, herkes alisti artik, biz de, onlar da heheh.
kalemzede'ye: programi izlemedim, konu melih gokcek olunca hayattan soguyorum artik, yorum yapmayacagim.
candostu'na: 'bu millet o kadar...' diye baslayan cumlen bana kendimi secim mitinginde gibi hissettirdi su an. demedi deme, bu millet o kadar da vefali degil guzel kardesim, vefali olani kadar vefasizi da cok bu milletin. umuyorum bu ulkede degisim sadece siyaseten degil her anlamda ve kalici olur.
okuma zahmeti gosteren herkese ve tabii konu icin sevgili @
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]'a tesekkurler.
gozlerinize saglik, sevgiler.