Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Amaç ve Kapsam
Laboratuvara gelen ekmek mayası ve unlu mamullerde Rope sporu aranması amacını taşır. Ekmekte yapışkan yapıda sarımsı ve kahverengi kitle oluşturan kapsüllü, amilaz enzimleri ile nişastayı ve proteaz enzimleri ile gluteni hidrolize ederek, ekmek yapısında bozulmaya (sünme) sebep olan, spor oluşturan Bacillus mesentericus (Bacillus subtilis) bakterilerinin uygun besiyerinde gelişerek oluşturduğu reaksiyonların tesbiti ilkesine dayanır. Ekmek üretimi sırasında yetersiz sanitasyon, ekmeğin yavaş soğutulması ve 25 °C ‘ın üzerinde saklanması, spor sayısının ekmek yapımında kullanılan hammaddelerde çok yüksek sayıda olması sonucu oluşan sünme ekonomik kayıplara neden olmaktadır.
Prensip
Metot ekim için hazırlanan seyreltim kaynar su banyosunda tutularak rop sporlarının vejetatif formlarının ölmesi daha sonra açılan sporların inkübasyon sonucu zar oluşturması ile sayılmasını esas alır .
Alet ve Ekipmanlar
Otoklav
Sterilizatör (160+5oC)
İnkübatörler (32+1oC)
Analitik teraziler
Su banyosu (80-100oC)
Stomacher
pH metre
Bunzen beki
Steril bıçak, pens,spatül,
vb. malzemeler
Tüp karıştırıcı
Plastik steril petriler (15x90mm )
Otomatik pipet ve steril pipet ucu
Cam tüpler ve tüp sporlar
Erlen ,beher,mezür
vb. standart laboratuvar cam malzemesi
Koloni sayacı
Mikrodalga
Kullanilan Besiyerleri
Ringer çözeltisi :
NaCl : 9g
KCl : 0,42g
CaCl2 : 0,48g
Sodyum bikarbonat : 0,2g
Karışım 1000ml distile su ile çözündürülür. 121+1oC‘de 15 dakika sterilize edilir. Kullanılmadan önce steril damıtık su ile ¼ oranında seyreltilir.
Dextroz tripton Broth
Formül:
Tripton : 10g
Dekstroz : 5g
Brom-krezol moru : 0.04g
Distile su : 1000ml
Tartılan hazır besiyeri içeriği distile su ile ısıtılarak çözündürülür. Otoklav sonrası pH 6,9 olacak şekilde ayarlanır. Tüplere 9ml olarak bölünür. 121+1oC‘de 15 dakika sterilize edilir.
Uygulama
11 g numune geniş ağızlı içinde cam bilyeler olan bulunan balon içine tartılır. 99 ml steril distile su ile 1/10 oranında seyreltilir. Karışım 5 dakika süreyle karıştırılır. Sonra bütün vejetatif hücrelerin ölmesi için, 20 dakika kaynar su banyosunda tutulur. Bu işlem sırasında balon 5 dakikada bir çalkalanır. Isıtılan 1/10luk ilk seyreltimden 1ml alınarak 9ml ringer çözeltisi bulunan tüplere aktarılır. 10-2 lik dilüsyon hazırlanır. Bundan 10-3, 10-4 lük dilüsyonlar hazırlanır. Her dilüsyondan 1ml içinde 9ml dextroz-tripton broth bulunan 3’er tüpe inoküle edilir. 32oC de 3 gün inkübasyona bırakılır.
Hesaplama
İnkübasyon sonucu yüzeyinde pelikül (zar) oluşmuş tüpler pozitif olarak kabul edilir. Her sırada zar oluşumu gözlenen tüp sayısı kaydedilir ve EMS tablosuna bakılarak sonuç EMS/g(ml) olarak bulunur.
aLinti..