Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
AMAÇ ve KAPSAM
Tüm gıda numunelerinde Küf ve Maya aranması amacını taşır.Küfler ve Mayalar, gıdada değişen düzeylerde bozulmaya, yapı değişikliğine neden olmaktır. Gıdaların, maya ve küflerle kontaminasyonu sonucu, üretici, işletici,ve tüketici ekonomik zarara uğratmaktadır.Küf ve mayalar üretim teknolojisi gereği açık hava ile teması fazla olan, yıkama işlemi yapılmadan öğütülerek paketlenen, soğutma yada dondurma gibi işlem gören gıdalar açısından önemli bir kalite kriteridir
2. PRENSİP
Küf maya sayımında mikroorganizmalarla birlikte örnekte bulunabilecek baktrilerin gelişimini engellemek amacıyla besiyerinin pH’sı 3.5-5.4 düzeyine düşürülür ve besiyeri içeriğine penisilin,kloramfenikol gibi antibiyotik veya Rose Bengal gibi inhibitör bir madde katılır. Funguslar bakterilerden farklı olarak inorganik tuzlarla karbonhidrat içeren hafif asidik besiyerinde iyi gelişirler.
Alet ve Ekipmanlar
Otoklav
Sterilizatör ( 160+5 oC)
İnkübatörler (25+1oC,)
Analitik teraziler (0.01g hassasiyette)
Su banyosu(80-100oC)
Stomacher
pH metre
Bunzen beki
Steril bıçak, pens,spatül,
vb. malzemeler
Tüp karıştırıcı
Plastik steril petriler (15x90mm )
Otomatik pipet ve steril pipet ucu
Cam tüpler ve tüp sporlar
Erlen ,beher,mezür
vb. standart laboratuvar cam malzemesi
Koloni sayacı
Kullanılan Besiyerleri
MAXİMUM RECOVERY DİLUENT :
Formül :
Pepton : 1,0 g
Sodium clorür : 8,5 g
Distile su : 1 litre
Tartılan hazır besiyeri içeriği distile su ile ısıtılarak çözündürülür. Otoklav sonrası pH 7+0,2 olacak şekilde ayarlanır. 121+1oC‘de 15 dakika sterilize edilir.
Dichloran Rose Bengal chloramphenicol (DRBC) agar :
Formül:
Glucose : 10g
Bacteriological peptone : 5g
KH2 PO4 : 1g
MgSO 47H 2O : 0.5g
Rose bengal(%5 sulu çözelti) : 0.5ml
Dichloran(%0.2 etanol çözeltisi) : 1ml
Chloramhenicol : 0.1g
Agar : 15g
Distile su :1000ml
Tartılan hazır besiyeri içeriği distile su ile ısıtılarak çözündürülür. 121+1 oC‘de 15 dakika sterilize edilir. 45 oC de petrilere dökülür. Petriler streç film ile sarılarak, buzdolabında saklanır. Ayrıca; Dichloran 18%glycerol, Malt Agar, Malt extract agar, Potato dextrose agar da kullanılabilir.
Uygulama
25 g(ml) örnek 225 ml (yada x numune miktarı x9 dilisyon sıvısı) Maximum Recovery Diluent ile gıda mikrobiyolojisi laboratuvar kurallarına uygun olarak homojenize edilir.1/10’luk seri dilüsyonlar olmak üzere numunede beklenen sayıya göre dilüsyonlar hazırlanır. Son dilüsyondan ilk dilüsyona doğru gitmek koşulu ile, aynı pipetle her dilüsyondan 0.1ml önceden hazırlanmış DRBC agar besiyeri bulunan petrilere paralelli olarak 0,1 ml yayma yöntemiyle besiyerinin yüzeyine ekim yapılır. 25+1oC de 5 gün inkübasyona bırakılır.Petrilerin inkübasyon sırasında hareket ettirilmemesi önemlidir.
Hesaplama
Koloniler çıplak gözle veya koloni sayacı ile sayılır. Birimi kob/g veya kob/ml şeklindedir. 10-150 koloni arasındaki petriler hesaplamaya alınır.
N= ∑C/[(1 X n1)+(0.1 X n2)] X d
N : koloni sayısı (gram(g) yada ml)
∑C : petrilerde sayılan kolonilerin toplam miktarı
n1 : birinci dilüsyondaki petri sayısı
n2 : ikinci dilüsyondaki petri sayısı
d : ilk sayılan petrinin dilüsyon katsayısı
aLinti..