| Sindaktili Nedir?
Sindaktili doğuştan el ya da ayak parmaklarının yapışık olması durumuna sindaktili denir. Elde görülen doğumsal anormalliklerin en sık olanıdır. Görülme sıklığı iki bin canlı doğumda birdir. Kalıtımla geçme olasılığı var olsa da ispatlanabilmiş bir veri yoktur. Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Apert sendromu ve Poland sendromu ile beraber görülebilir bu nedenle hastalarda kalp, iskelet sistemi ve cilt displazileri açısından araştırma yapılmalıdır. Hastaların yarısında tek tarafta (sağ veya solda) görülür. Erkeklerde daha sık olarak görülür. En fazla 3. ve 4. parmakların yapışıklığı görülür.
Sindaktilinin klinik tipleri:
a) Komplet: Parmakların tüm uzunluğu boyunca yapışıklık mevcuttur, ancak kemik kısımları yapışık değildir.
b) İnkomplet: Parmakların avuca yakın kısmında yapışıklık mevcuttur, ancak kemik kısımları yapışık değildir.
c) Kompleks: Parmaklarda ki yapışıklık kemiklerde de mevcuttur.
Tedavi:
Tedavide amaç sadece yapışıklığın açılması değildir; bununla beraber başka önemli noktalar da vardır. Tüm bu önemli noktalara dikkat edilmesi ile en başarılı sonuçlar ortaya çıkacaktır.
1. İki parmak arasının deri yaması ile değil o bölgenin normal derisi ile onarılması,
2. Zig- zag şekilli kesiler planlanarak oluşacak ameliyat izlerinin, parmakların gelişimi sırasında oluşabilecek şekil bozukluklarının ve çekilmelerin (kontraktür)önlenmesi,
3. Normal deri ile örtülemeyecek kısımların, deri yaması (greft) ile kapatılması
4. Tırnak yapılarının korunması
5. Eğer mevcut ise kemik şekil bozukluklarının düzeltilmesi.
Sindaktili ile doğan bebeklerin ameliyatının planlanması için bebeğin doğumundan hemen sonra kontrole getirilmesi, ameliyatın da 36 aya kadar (3 yaş) yapılması tercih edilir. Yeni doğanlarda anestezi riski nedeniyle ameliyat tercih edilmez. Yaşı daha büyük çocuklar için de ameliyat yapılabilir. Ancak özellikle kompleks sindaktililerin( kemiksel düzensizlik veya
yapışma mevcut olan sindaktili çeşidi)daha erken tedavisi önerilir. Özellikle boy farkı olan parmakların büyüme sırasında birbirinin şeklini bozabileceği düşünülerek daha erken tedavi planlanır.
__________________ ~ P .İ .R ~ |