Tekil Mesaj gösterimi
Alt 09 Şubat 2019, 11:26   #1
Çevrimiçi
vioLeta
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Erkekler Emzirebilir Mi?




Memelilerin her türünde olduğu gibi, insanların dişisi de yavrusunu beslemek için süt üretir ve emzirir. Peki, neden erkeklerin sütü olmuyor? Ya da oluyor mu? Öyleyse erkekler emzirebilir mi? Hikâyeyi biraz başından alalım.
Aslına bakarsanız biyolojik olarak mümkün. Hatta diğer memelilerin erkeklerine nispeten insan türünün erkeğinde daha “mümkün.”

İlk önce neden erkeklerin değil de kadınların doğru koşullar vuku bulduğunda düzenli olarak süt üretebildiğini anlatalım. Meselenin aslı genetiğe iniyor. 23 insan kromozomunun 22’si aynıdır. İnsan cinsiyeti belirleyen şey 23. çifttir.

Genlerle ve diğer kromozomlarla uyum içinde işleyen 23. kromozomdaki genler cinsiyet farklılıklarının karar merciidir diyebiliriz. Bu farklar kadında yumurtalık, erkekte de testisle bitmiyor elbette. Ergenlikle başlayan yüz kılları, ses perdesi ve göğüs gelişimi de bu farklara dâhil.

Bütün memeli türlerinin hem erkeğinde hem de dişisinde meme bezleri vardır. Bu bezler süt üretir. Dişilerdeki (kadınlar) meme bezlerinin ergenlik döneminde büyümeleri, en önemlisi prolaktin olmak üzere bir dizi hormonun yükselmesi ve süt üretilmesi ile sonuçlanır. Erkeklerin meme bezleri bu olgunluğa ulaşmıyor.

Yani süt üretimindeki en büyük farkı yaratan şey, hem ergenlikte hem de gebelikte olmak üzere hormonlara bağlı gelişiyor. Erkeklerin süt üretebilmek için gerekli “ alet-edevatı ” var aslında ancak bunu kullanmak için gerektiği kadar hormon üretemiyorlar, o kadar. Eğer doğru hormonları takviye ederseniz erkekler de kolayca süt üretip bebek emzirebilirler.

Bunu yapmanın yollarından biri tıbbi müdahale. Çoğu zaman enjeksiyon yoluyla vücuda östrojen ve prolaktin veriliyor. Geçen yüzyılda sıkça kullanılan antipsikotik ilaçlardan Thorazine ve kalp ilacı digoksinin de erkekte süt gelmesi bir yan etkiye sahip.


Peki, erkekler doğal yollarla süt verebilir mi?

Çok nadir durumlarda, belki. Mesela erkeği aç bırakarak süt vermesini sağlamak mümkün olabilir. İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonya ve Nazi Almanya tarafından savaş esiri olarak alınan binlerce asker sütlerinin geldiğini bildirmişti. Kişi yetersiz beslendiğinde, prolaktini üreten hipofiz bezi gibi hormon üretici bezler ve de beraberinde hormonları yok eden karaciğer sekteye uğruyor. Eğer sonrasında yeterli besin alınırsa bezler karaciğerden daha çabuk kendine geldikleri için hormon seviyeleri zirve yapıyor.Ve böylece meme bezlerinde süt üretilebiliyor.
Hipofiz bezinde oluşan bir tümörün de süt verme gibi bir yan etkisi olabileceğini iddia eden uzmanlar da var.

Alıntı.

__________________
Aşk, bekletilmiş en bozuk "Şaraptır"


Kullanıcı imzalarındaki bağlantı ve resimleri görebilmek için en az 20 mesaja sahip olmanız gerekir ya da üye girişi yapmanız gerekir.
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet