Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31 Ağustos 2019, 18:16   #1
Çevrimdışı
MarveL
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Muhabbet Kuşlarında Nezle





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.

Evet, tam olarak bizlerin de yakalandığı nezle rahatsızlığından bahsediyorum. Ancak kuşlar bu konuda insanlardan çok daha hassas yapıdadırlar. Özellikle söz konusu muhabbet kuşları olduğunda konu çok daha hassaslaşmaktadır. Çünkü minicik bedenleri çevredeki değişimlerden oldukça fazla etkilenir.

Ani sıcaklık değişimleri, oldukça soğuk havalar ve hava akımı (cereyan, rüzgar vb.) gibi etmenler muhabbet kuşunun bağışıklık sistemini zayıflatacağından sonucunda ortaya çıkacak problemler nezleden çok daha fazla olabilir. Normalde etkilenmediği mikrop ve bakteriler zayıflayan bağışıklık sistemi sayesinde kendilerine hastalık yaratabilecekleri uygun ortamı bulacaklardır.

Bu sebepler dışında, kuşu hasta olması bir başka hata kuştan enfeksiyon kapması şeklinde de gelişebilir.

Nezle (soğuk algınlığı), kendini genellikle halsizlik ve iştahsızlık şeklinde gösterir. Hasta kuşun sürekli tüylerini kabartarak tüneğinde uyuduğunu görürsünüz. İlerleyen zamanlarda nefes darlığı ve ishal görülmeye başlayabilir. Çok daha geç kalındığında da kuşu zorlayarak kusturabilecek kadar ciddi hapşırmalar ve burun akıntısı başlayacaktır.

Kuşunuzun nezle olmasını istemiyorsanız onu soğuk ve rüzgarlı ortalardan korumalı ve banyo yaptıracağınız zaman ortamın ısısına dikkat etmelisiniz. Kafesin, yemek ve suluğun temizliğine özen göstermelisiniz. Ayrıca kuşunuza açıkta uzun süre beklemiş yiyecekler yedirmemelisiniz.

Korumak için geç kalınmış ve kuş soğuk algınlığına yakalanmış ise hastalığın hangi evresinde olduğunu anlamak önemlidir. O nedenle öncelikle yukarıda da saydığım bilgiler dahilinde bir hastalık evresi sınıflandırması yapabiliriz.

-İlk evreler : halsizlik, iştahsızlık.

-İleri evreler : nefes darlığı, ishal.

-Daha ileri evreler : hapşırma, kusma, burun akıntısı.

İlk evrelerde kuşlara vitamin takviyesi yapılmalıdır. Bunu her gün taze sebze ve meyve vererek yapabilirsiniz. Ayrıca suluğuna da vitamin damlası damlatılabilir.

İleri evrelerde solunum problemleri başladığından antibiyotik tedavisi uygulanabilir. Fakat bu konu oldukça hassastır. Bu tedavi için uygun yolu muhakkak sizin için veterineriniz çizmelidir. Çok istisnai bir durum olarak eğer bir veterinere başvuramayacak durumda iseniz diye doğal bir antibiyotik tarifi vereceğim, yine de lütfen imkanınız varsa tercihiniz veterinere başvurmaktan yana olsun.

“Bir bardak (200ml) suya bir diş sarımsağın çeyreğini (1/4) ezerek koyun. İyice karıştırıp suluğuna ekleyin. Bunu 24 saatten fazla zaman geçmeden yenileyin. Yaklaşık bir hafta uygulayın.”

Daha ileri evrelerde ise burun akıntısı sebebiyle kuşların burun delikleri tıkanmaya başlayacaktır. Bu engellenmediğinde buradaki mikroplar gözlerine ve gagalarına kadar yayılacaktır. Bu durumun tedavisi içinde mutlaka veterinere başvurulmalıdır. Bunun içinde son çare olarak bir uygulama önerebilirim.

“Kuşu elinize alıp gagasını sabitleyin. Yumuşak dokulu bir peçetenin ucunu sivri hale getirerek dikkatli bir şekilde kuşun burun deliğine çok hafifçe bastırın. Aynı uygulamayı diğer burun deliğine farklı peçete ile yapın. Peçeteleri kesinlikle kuşunuzun diğer bölgelerine değdirmeyin ve ellerinizi sonrasında güzelce yıkayın.”

Tedavisi tamamlanan kuşun kafesini sodalı sıcak suyla ve asit borikli suyla güzelce yıkayıp kurutmanızı tavsiye ederim.
Alıntı..

__________________
Herşey yoLunda.. Ben Hariç..
 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet