Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Ekonomik anlamda son dönemde döviz kuru fazlasıyla yükselmekte. Piyasalar bu durumdan aşırı etkilenmekte, enflasyon yükselmekte ve çoğu ürüne yüksek oranlarda zam gelmektedir.
Dövizin yükselmesiyle birlikte buna engel olunabilmesi adına Merkez Bankası bir takım müdahalelerde bulunup piyasaya dolar satarak dövizin bir miktar düşürülmesi amaçlamaktadır. Nitekim ufak bir miktar da olsa kur düşmüş sonra yeniden yükselmeye başlamıştır.
Bununla birlikte eski kitabi bilgilerin ışığında, dövizin düşmesi için önemli bir diğer konu ise faizlerin yükseltilmesidir. Faizler yükseltildiği takdirde yabancı yatırımcı ülkeye gelecek ve döviz girdisi sağlanarak dövizin düşmesine olanak tanınacaktır.
Bütün bunları bilmesine rağmen bir süredir faizleri düşürmekte olan Merkez Bankası geçen günlerde tekrar 100 baz puanlık bir faiz indirimine daha gitmiştir. Politika faizi, yüzde 15'ten yüzde 14'e düşürülmüştür. Buradan yola çıkıldığında dövizin yükselmeye devam edeceği görülmektedir.
Peki sizin bu konudaki düşünceniz nedir? Dövizin durumuna rağmen hala faizlerin düşürülmesindeki gerçek amaç ne olabilir?
...