Buz Kuplerinin Bir Tarafi Neden Genelde Beyaz, Geri Kalani Seffaftir?
Buzun belli kisimlarina beyaz rengi veren, buz icerisine hapsolmus asiri kucuk hava baloncuklaridir. Atmosferimizin %21 civari oksijen oldugu icin, ictigimiz sularin ve musluk sularinin bir kismi kacinilmaz olarak 'oksijenlenmis' olacaktir (eger ki fabrika uretimi degilse). Cunku oksijen gazi, suyla temas ettigi noktada suyun icine difuzyon yoluyla gecerek onu oksijenlendirir. Baliklarin su icerisinde nefes alabilmesinin tek yolu budur! Hatta bu oksijenlenme miktari, bilim insanlari tarafindan bir dogal yasam alaninin sagliklilik oranini belirlemek icin kistas olarak kullanilabilmektedir.
Eger isterseniz, bu beyazliktan tamamen kurtulmaniz mumkundur. Bunun yolu, suyu deoksijenize etmektir (oksijenden arindirma). Suyun gaz cozunurlugu sicaklik arttikca azalir. Dolayisiyla suyu kaynatacak olursaniz, icerisindeki oksijenin dikkate deger bir bolumunden kurtulmaniz mumkundur. Sonrasinda sogumaya biraktiginiz suyu hizla donduracak olursaniz, elde edeceginiz buz tamamen seffaf olacaktir.
Alıntı |