03 Mart 2025, 15:53
|
#1 |
| Çevrimiçi ~ Gothicum Est Pulchrum ~
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
| jeller, kek ve kahvenin tadını sanal gerçekliğe getiriyor.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] Pastaları sanal bir dünyada gördüğünüzü, sonra tattığınızı hayal edin. Araştırmacılar, kimyasalları dile fışkırtarak sanal tatlar sunan bir cihazla bu gerçekliğe doğru bir adım attılar.
“e-Taste, ” olarak adlandırılan sistem, gıda maddelerindeki kimyasalları tespit edebilir ve bu bilgileri bir kullanıcının diline aynı veya eşdeğer kimyasalları veren bir cihaza kablosuz olarak iletebilir. Farklı kimyasalları birleştirerek, cihaz pastadan kahveye kadar olan lezzetleri taklit edebilir, araştırmacılar 28 Şubat Bilim İlerlemeleri.
“Bu, yeni nesil insan-makine arayüzlerine ve sanal gerçekliğe doğru bir adımdır, ” Ohio State Üniversitesi'nden malzeme mühendisi Yizhen Jia diyor.
Sistem beş yenilebilir kimyasal kullanır: tatlı için glikoz, ekşi için sitrik asit, tuzlu için sodyum klorür, acı için magnezyum klorür ve tuzlu umami için glutamat. Bu kimyasallar, küçük kanallarda karışan cihazın içindeki jellere verilir. Bir elektromanyetik pompa, karışımı ağzına sokulan esnek, şerit benzeri bir kanal aracılığıyla dile iletir.
E-Taste'yi değerlendirmek için, Jia ve meslektaşları ilk önce cihaz tarafından üretilen beş ekşi yoğunluk arasında 10 katılımcıya sahipti. Araştırmacılar daha sonra kimyasal bileşimlerine dayanarak beş karmaşık tat — limonata, kek, kızarmış yumurta, balık çorbası ve kahve — yarattılar. Altı katılımcı bu lezzetleri tanımak için eğitildi ve yaklaşık yüzde 87'lik bir genel doğruluk elde etti. Limonata ve kek gibi bazı tatları tanımlamak, kızarmış yumurta gibi diğerlerinden daha kolaydı.
Önceki çabalar, dilin elektriksel uyarımı yoluyla tadı simüle etmeye çalıştı, ancak bu yöntem tam olarak anlaşılamamıştır. “Dil ve tat algısının nasıl çalıştığına dair yüzde yüz anlayışımız yok, ” Orono'daki Maine Üniversitesi'nde çalışmaya katılmayan bir bilgisayar bilimcisi olan Nimesha Ranasinghe diyor. “Kimyasal sensörler olan tat ve koku çok zordur. ” Kimyasallar şimdilik elektriksel stimülasyondan daha geniş bir lezzet yelpazesi üretebilir.
Ancak, tek başına tat yeterli değildir. “Gerçek kahve, kahve kokuları ve hissi ile birlikte gelir, ” Jia diyor. “Sadece dilinize kimyasal madde koymak karşılaştırılamaz. ”
Bu boşluğu kapatmaya yardımcı olmak için Jia ve meslektaşları, gaz sensörleri ve makine öğrenimi kullanarak kokuyu dahil etmek için çalışıyorlar. Ekip, sürükleyici oyunlarda ve hatta duyusal rehabilitasyonda, örneğin kaybedenler için uygulamalar öngörüyor COVID nedeniyle tat alma hissi.
Belki de en büyük bilinmeyen, insanların kimyasalları dillerine fışkırtan bir cihaz giymek için ne kadar istekli olacağıdır. “Ağzımıza bir şey koymak söz konusu olduğunda çok saklıyız, ” Ranasinghe diyor. “Görünüm, his ve konfor gerçekten önemlidir. Bu insanların gelecekte bakması gereken önemli bir yönü. ” Kaynak: [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] |
|
| |