VirtualMin Nedir?
Virtualmin, genellikle birden fazla virtual server'ı cPanel'e benzer tek bir arabirim üzerinden yönetmek için kullanılan bir Webmin modülüdür.
Virtualmin'in sistem gereksinimleri aşağıdaki gibidir.
Desteklediği işletim sistemlerinden otomatik kurulum için temiz(yeni) kurulum olması gerekir.
Minumum 1 GB RAM
Minumum 1 GB boş disk alanı
Desteklediği işletim sistemlerini verdiğim linkten inceleyebilirsiniz.(bkz.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
CentOS ve Ubuntu LTS'ye Virtualmin kurulumuna başlamadan önce hostname vermenizi ve update-upgrade yapmanızı öneriyorum.
1- Aşağıdaki komutu çalıştırarak kurulum scriptini indirelim. PHP Kod: Kodu kopyalamak için üzerine çift tıklayın!
wget http://software.virtualmin.com/gpl/scripts/install.sh
2-Kurulumun başlaması için indirdiğimiz scripti çalıştıralım. PHP Kod: Kodu kopyalamak için üzerine çift tıklayın!
sudo /bin/sh install.sh
3-İşlem tamamlandığında tarayıcınıza HTTPS protokolünü kullanarak ip'nizin 10000 portunu yazdığınızda virtualmin paneline ulaşacaksınız ve sunucu erişim bilgileriniz ile giriş yapabilirsiniz. [Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] **Virtualmin'in root parolasını değiştirmek için aşağıdaki komutu çalıştırabilirsiniz.(password yazan yere istediğiniz parolayı yazabiliriniz.) PHP Kod: Kodu kopyalamak için üzerine çift tıklayın!
/usr/{share,libexec}/webmin/changepass.pl /etc/webmin root password