Röportaj : UOnur
Röportaj : UOnur İlk röportajımızı Star-IRC sunucusunun keyifli ortamında, Türk Scripting'inin sevilen başarılı temsilcilerinden UOnur dostumuz ile gerçekleştirdik. Bu güzel söyleşiden keyif almanız temennisiyle..
<Tabasco> Öncelikle bize kendini kısaca tanıtır mısın? <UOnur> Adım Umut. Zonguldaklıyım. Lise öğrencisiyim. Tabir-i caizse bilgisayar hastasıyım.
<Tabasco> Peki IRC ve mIRC Scripting ile ne zaman tanıştın ve nasıl tanıştın? <UOnur> Tuman.net açılmadan 1 ay kadar önce script merağı sarmıştı. Hatta Muhabbet adındaki bir scripti editlemeye çalışmıştım. Sonradan öğrendim ki, o çalışmanın yapımcısı da Intel Script'i editlemiş.. Sonra addon vs. ararken Turkcoders-mIRCTurk ortak forumlarına rastladım. 1-2 hafta kadar orada bulundum.. Ardından da tuman.net açıldı..
<Tabasco> Tuman.net'in 2003 yılında açıldığını göz önünde bulundurursak, yeni sayılırsın..
<Tabasco> Türk Scripting dünyasında gerçek bir coder olarak gösterilmenize ve belli bir potansiyele sahip olmana karşın, ne için bugüne kadar bir script yapmadın? <UOnur> İnternete cafeden giriyorum. Tabî sürekli internet cafeye gidip internete girmenin belli bir maddî karşılığı var. Ben de bunun üzerine cafedeki bilgisayarları tamir etmeye başladım. Artık internete para vermiyorum. Ancak internet cafede de kodları saklamak çok zor. Çünkü gelen müşteriyi tutamıyorsun, adam rastgele siliyor, haberin olmuyor..
<Tabasco> mIRC Scripting'e başladığın dönemlerde kimler sana destek oldu, yol gösterdi? <UOnur> Kimseden özel bir destek almadım. Aman tuman.net'in büyük yardımı oldu, diyebilirim.
<Tabasco> Yani dolaylı yoldan AntalyaTeam'den destek aldın diyebilir miyiz? <UOnur> Öyle değil. Sadece forumlardaki bilgileri kendim karıştırdım, uğraş verdim ve öğrendim.
<Tabasco> Peki yakın bir zamanda script çalışman olacak mı? Uçan kuştan aldığım bir bilgiye göre, böyle bir projen varmış.. <UOnur> Vardı, ama şu aralar Star-IRC olayı dolayısıyla askıya aldım. Ama önümüzdeki 2006 yazı için güzel bir script yapmayı düşünüyorum.
<Tabasco> Star-IRC ile ilgili trojan olayı hakkında bilgilendirir misin bizleri? <UOnur> DefauLt'un sitesindeki intikam.txt dosyasını incelediyseniz, ilk sırada bizim sunucumuz bulunuyor. 3 günden bu yana sürekli trojan giriş-çıkışı oluyor. Ancak tüm trojanları sunucudan temizledik. Şu an trojan bulunmuyor.
<Tabasco> Bahsi geçen dosyanın içeriği nedir? Hedef alınan irc sunucuları mı yazıyor? <UOnur> İçinde Turkiye'nin bilinen sunucuları bulunuyor, evet.
<Tabasco> Peki sen neler düşünüyorsun bu konuda? <UOnur> Söyleyecek pek birşey yok. DefauLt kendi seçimini yaptı..
<Tabasco> mIRC Scripting'e ve IRC'e gönül veren bir insanın böyle bir eylemde bulunması gülünç ve çelişkili bir durum, değil mi? <UOnur> Tabi ki. Dedim ya, o kendi tercihini yaptı..
<Tabasco> Script yapmamış olmana karşın bu kadar popüleriteye sahip olmanı ve üstad olarak kabul edilmeni neye bağlıyorsun? <UOnur> Forumlardaki yardımlarıma. Ayrıca kullanıcılara karşı tutumlarıma..
<Tabasco> Sen başarılı bir coder olarak hangi coder'leri beğeniyorsun ve Türk Scripting'ine kimlerin yararı olduğuna inanıyorsun? <UOnur> ŞU anda herkesin beğendiği gibi, benim beğendiğim bir isim var ki; el33t..
<Tabasco> el33t bir, sen iki zaten <UOnur> bunun yanında aSii_GeNc arkadaşımız da söylenebilir. Ayrıca med1kal vardı ve o bıraktı tüm bu işleri..
<Tabasco> Evet, med1kal'in yaptığı addonlar yabancı sitelerde de yayınlandı ve oldukça ilgi gördü..
<Tabasco> Peki Türkiye'de ve dünyada başarılı bulduğun script çalışmaları var mı? Örneği ben Türkiye'den Dialog Script'i, dünyada ise Fragma, Hype ve T Script'i çok beğeniyorum. <UOnur> Pek script incelemediğim için yorum yapmayacağım..
<Tabasco> Dönelim FireTurk faciasına. Tam bir facia..
<UOnur> Sende biliyorsun..
<Tabasco> Kurucuları tarafından büyük iddialar içeren demeçler verildi ve büyük hedeflerle kuruldu. Ancak takım çok erken dağıldı. Sence ne için başarılı olamadı böylesine güçlü bir ekip? <UOnur> Hmm... DefauLt ve CoMMaNDeR ekipten çok şey bekliyordu, herkesin beklediği gibi. Ancak ekiptekiler de birbirlerinden çok şey bekliyordu
<Tabasco> FireTurk kurucusu (DefauLt), "Ekipte benden başka kimse çalışmadı" dedi. Peki bu doğru mu? Herkes yan gelip yattı mı? <UOnur> Doğruyu konuşmak gerekirse, ben hiç bir şey yapmadım. Gerekçemi de bildirmiştim.
<Tabasco> Yani kurucu haklı, öyle mi? <UOnur> Bir-iki kişi script çıkarmıştı. Tek çalışan o değildi tabi.
<Tabasco> Onlardan biri ben oluyorum, sanırım.. <UOnur> Biliyorsun birşeyler.
<Tabasco> Elbette. Gelelim projelere..
<Tabasco> Birçok kişi "Yılın projesi, en iyi proje, en iyi ekip" vs.. gibi projelerle iddialarını ortaya koyuyorlar. Ancak başarı oranı %5 bile değil. Sence bu iddialar neden sabun köpüğü misalı yok oluyor? <UOnur> Sağlam bir ekip ve sağlam bir kitle ilk şart. Sağlam bir ekip kurabilmek için de inanmak gerekiyor..
<Tabasco> Verdiğin bilgiler için çok teşekkürler. Ben bu söyleşiden haz aldım. Umarım sen de aynı duyguları paylaşıyorsundur. IRCForumları ailesi olarak sana başarılar diliyoruz..
Konu idyllic tarafından (25 Mayıs 2025 Saat 12:31 ) değiştirilmiştir.
|