|
Absent Nickli Üyeden Alıntı
|
Size bilginizin olmadığını, diplomanızı ya da yıllarınızı vermeden atıp tuttuğunuzu beyan etmedim/ıspat istemedim asla. Keza bilginizin olduğu aşikâr zaten. Ama ne derece doğru buna karar vermez hiç kimse. Konu tartışmaya açık olduğu için, sizin gibi bende fikirlerimi söylüyor/aydınlanmak amacıyla soruyorum.
|
Aktardığınız bir bilginin üstüne size birileri "islam alimleri bile direk haram diyemezken, sizin verdiğiniz fetvalar" diye cümle kurarsa, mecburen ne okuduğunuzu, ne kadar emek verdiğinizi belirtmek durumunda kalırsınız. Yoksa tanımadığım birine bir şey ispat etmek durumunda değilim.
|
Alıntı: |
Yine anlamadığım için soruyorum. İslam alemleri kaynağa sahip olmadığı için net bişey söyleyemiyor diyorsunuz. Ama o alimlerin halihazırda olmayan kaynaklarına siz sahip olabiliyosunuz. Doğru mudur?
|
İslam alimleri kaynağa sahip değil demedim ki? Lütfen yazılanları doğru okuyalım. İslam'da dört kaynak vardır. Kitap, sünnet, icma ve kıyas. İslam alimleri bu kaynaklara göre bilgi verir. Bunun dışına çıkıp keyfi fetva vermezler. Doğru olan budur.
|
Ayrıca amacım polemik çıkartmak değil, öylesi bi yazı stilimin olduğunu da düşünmüyorum. Diyanetle olan sorumda konuyla alakasız değil, çünkü diyanet şöyle diyor dediniz. Bende bunu da diyanet demişti dedim. Bahsettiğim fetvayı 5-6 sene önce diyanet verdi. Keza bunun gibi niceleri var ki sizlerde biliyosunuzdur zaten. Ya da bilmek istemiyosunuzdur emin değilim.
|
Diyanette şöyle diyor diye bir şey söylemedim. Bu kitaplara en kolay diyanet basımevlerinden veya internet sitesinden ulaşılır. Diyaneti tamamen muhatap almamanız durumunda ise güvenilir başka kaynaklar da belirttim. Bakıp bakmamak sizin tercihiniz. Yoksa diyanetten yetişen nice insanlar hoca kisvesi altında itikada aykırı vaazlar verebiliyorlar. Allah ıslah etsin.
|
Her neyse, bu konu çok uzar gider. Kimisi dediklerinize itimat eder, kimisi tatmin olmaz daha açıklayacı şeyler bekler. Açıklamalarınız için teşekkürler. İyi forumlar.
|
İnsanlar bana değil, Allah resulüne itimat etmeliler. Biz ona bağlıyız, insanların itimadına değil. İlim öğrenmek farzdır ve müslümanlar temel bilgileri öğrenmek zorundadır.
Snoopy de paylaşımlar yapmış ve haram kelimesine dikkat çekmiş. Bir konuya yasak denmesi, caiz değil denmesi, günah denmesi zaten o konunun haram olduğu manasına gelir. Yasak Türkçedir, haram ise hereme yani h-r-m kökünden gelir. Arapça'da yasak anlamına gelir. Yani Snoopy nin paylaşımında Diyanet'in dövme ile ilgili haram olduğu, yani yasak olduğu bilgisine sahip oluyoruz. Bir şeyin yasak olması, yapıldığı taktirde günaha girildiği anlamına gelir. Dolayısıyla biz müslümanlar bu günaha düşersek, tövbe edip namazlara öyle devam etmeliyiz. Tövbe, pişman olup aynı hatayı bir daha yapmamaya niyet etmek demektir.
Bir müslüman bilerek veya bilmeyerek dövme yaptırırsa, önce bundan tövbe etmelidir, ardından namaz kılarken özellikle canlı resmi varsa oraları kapatarak namaz kılmalıdır. Fakat, şurası önemli ki, deriye yapıştırarak yapılan dövmeler de var. 90 lı yıllardan bilenler bilir. Sakızlara kadar koymuşlardı o dövmeleri. Onlar ise geçici olduğu gibi, derinin üstünde kaldığı için abdeste engeldir. Onu tamamen çıkartıp abdesti öyle almak lazım gelir. Onun haricinde iğne ile deri altına yapılan dövme için abdestte sorun olmamakla beraber, tövbe edilmesi şarttır.
Sizlere de iyi günler.