Tekil Mesaj gösterimi
Alt 16 Mart 2006, 23:42   #5
viruS
Misafir
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)

'Astrocumali' o güne hazır
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Ordu'daki köyüne rasathane kuran Cumaattin Turap, 29 Mart'taki tam Güneş tutulması için hazır. Tek endişesi o gün havanın yağmurlu, puslu olması.
DHA - ORDU - Türkiye'nin ilk özel rasathane sahibi Cumaattin Turap, 29 Mart'taki tam Güneş tutulmasına hazır. Yıllarca İsviçre'de işçi olarak çalıştıktan sonra Ordu'daki köyüne dönüp rasathane kuran Turap, "Her şeye hazırız. Tek düşüncemiz havanın iyi olması" dedi.
Yaklaşık dört dakika sürecek olan tutulma, Brezilya'da Güneş'in doğuşuyla başlayıp Atlas Okyanusu boyunca ilerleyecek. Türkiye'de ise Antalya'dan Ordu' ya uzanan hat üzerinde görülebilecek.
'Astrocumali' lakaplı Cumaittin Turap da Ulubey ilçesi Sayacabaşı Köyü'nde kurduğu rasathanede, iki dev, beş küçük teleskop ve 500 özel güneş gözlüğü ile tutulmayı izleyecek ve izletecek. Görüntü ayrıca, rasathanenin 30 kişilik salonunda perdeye yansıtılacak.
1946'da rasathane kurduğu köyde doğan 'Astrocumali'nin tutkusu, ilk kez Ay tutulmasına tanık olduğu altı yaşında başlamış: "Bu olay benim hayatımı değiştirdi. 22 yaşında İsviçre'ye gittim. İşçi olarak çalıştığım 36 yıl boyunca cami kubbesine benzettiğim gözlemevlerine gittim. 1995'te kesin dönüş yapınca Rus pazarlarından teleskop parçaları topladım.

İşe bugünkü değeri
300-400 bin YTL olan dev bir teleskop yaparak başladım. Arazi parası da dahil 1 milyon YTL'ye yakın para harcayarak 'Astrocumali Uzay Gözlemevi'ni açtım."

10 bin gözlük dağıtılacak
Ordu'da merakla tutulmayı bekleyen sadece Turap değil. Türkiye'de son Güneş tutulmasının 11 Ağustos 1999'da yaşandığını hatırlatan Ordu Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Günay da, 29 Mart'ta Tayfun Gürsoy Parkı'nda 'Gökyüzü Şenliği' düzenleyeceklerini söyledi. Şenlikte katılımcılara 10 bin filtreli izleme gözlüğü dağıtılacak, bisiklet ve halkoyunu yarışması, uçurtma gösterisi ve konser de düzenlenecek.

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet bizimmekan reklamver