Tekil Mesaj gösterimi
Alt 17 Mart 2006, 19:18   #3
viruS
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)



AKUT sesinizi 10 yıldır duyuyor
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Marmara depreminde enkaz altından çıkarılan Doğukan Özer, AKUT'a teşekkür etti. 1996 yılında doğayla ilgilenen gençlerin kurduğu AKUT'un 'Sesimi duyan kimse var mı' haykırışı felaket yaşayan her bölgede artık umudun sesi
RADİKAL - İSTANBUL - Türkiye'nin yaşadığı her felakette ilk uzanan yardım ellerinden biri olan Arama Kurtarma Derneği (AKUT), 10 yaşında. Doğa sporlarıyla ilgilenen gençlerin, bu sporlar sırasında meydana gelen kazalara müdahale etmek için 1996 yılında kurduğu AKUT, zamanla depremlerde, sellerde ve daha pek çok felakette kurtarıcıya dönüştü.
İlk kez 1998 yılında Adana-Ceyhan depreminde gece-gündüz çalıştılar. Enkaz başındaki 'Sesimi duyan kimse var mı?' haykırışları bütün Türkiye'ye yayıldı. Bakanlar Kurulu'nun kararıyla 1999 yılında 'kamu yararına çalışan dernek' oldular. Aynı yıl meydana gelen Marmara depreminde AKUT üyesi 150 kişi enkazların başındaydı. Arama kurtarma çalışmalarının yanı sıra yaklaşık 1000 kişinin çalışmalarını organize ettiler.
200'den fazla insanın enkazın altından canlı olarak çıkarılmasında görev aldılar. Yapılan kamuoyu araştırmalarında AKUT, en çok güvenilen kurumlardan biri oldu. AKUT, 1999 Atina, aynı yıl Tayvan, 2001'de Hindistan, 2003'te de İran depreminde arama kurtarma çalışmalarına katıldı.
AKUT, 10. yılını çeşitli etkinliklerle kutluyor. Önceki gün 10. yıl etkinliklerinin gala gecesi Parkorman'da yapıldı. AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, "Sloganımız 'AKUT 10 yaşında ve bu sadece bir başlangıç'. AKUT olarak bu ülkeye hizmet etmeye daha yeni başlıyoruz" diye konuştu.

Kurtarılanlar sahnede
Gecede AKUT'un lider kadrosu ile kurtardıkları bazı kişiler sahnede biraraya geldi. Marmara depreminde Gölcük'te kurtarılan Doğuhan Özer, AKUT'un kendisi için hayata yeniden doğuşu ifade ettiğini belirterek, "Beş katlı bir binada sıkışmıştım. Önce Nasuh ağabeyin 'Sesimi duyan var mı' dediğini duydum. Depremin beşinci gününde oradan çıkarıldım" dedi.
Sunuculuğunu Korhan Abay'ın üstlendiği gecede, AKUT 10. yıl etkinlikleri çerçevesinde organize edilen 'Afetler ve Acil Durumlar' konulu kısa film yarışmasında dereceye girenler de ödüllerini aldı. Geceye eski bakanlardan Fikret Ünlü, Milli Takımlar Teknik Direktörü Fatih Terim ve Müşfik Kenter'in de aralarında bulunduğu bir çok davetli katıldı.

727 yaşam kurtardılar
AKUT'un yaklaşık 200 üyesi, bir o kadar da gönüllüsü var. Yılda ortalama 55 kez arama-kurtarma görevine çıkıyorlar. Bu, her hafta bir operasyon anlamına geliyor. AKUT, 10 yılda 10 bölgede 284 operasyonda görev aldı. Bu operasyonlarda 727 insan kurtarıldı. Bu süre içerisinde kitlesel afetler hariç 115 cenaze çıkarıldı.
Yine afetlerde 29 hayvan canlı kurtarıldı. Son üç yılın istatistiklerine bakıldığında AKUT, yılda ortalama 83 kişinin hayatının kurtarılmasında ve normal yaşam koşullarına nakledilmesinde görev aldı.


Helikopter düştü: Beş şehit
DHA - ERZİNCAN - Erzurum'daki birliklerde denetleme yaptıktan sonra Erzincan'a dönen askeri heyeti taşıyan helikopter, Sansa Deresi mevkiinde yüksek gerilim hattına çarparak düştü. Kazada dört subay ile bir astsubay şehit oldu, bir subay ise yaralı kurtuldu.
Erzurum-Erzincan karayolu üzerinde bulunan Sansa Deresi mevkiindeki helikopter kazası dün saat 16.30 sıralarında meydana geldi. Erzurum'daki birlikleri denetlemeden dönen askeri heyeti taşıyan UH-1 tipi askeri helikopter, Erzincan'a 55 kilometre uzaklıktaki dağlık bölgeyi geçerken, henüz belirlenemeyen bir nedenle yüksek gerilim hattına çarptı. Hızla irtifa kaybeden helikopter yere çakıldı ve yanmaya başladı. Köylülerin güvenlik güçlerine haber vermesi üzerine bölgeye hemen arama kurtarma ekipleri sevk edildi.
Ekipler kaza yerine ulaştıklarında dört şehit ve iki yaralıyla karşılaştı. Topçu Albay Ömer Bora, Piyade Yarbay Suat Coşkunalp, Kara Pilot Yüzbaşı Yusuf Ziya Erten, Kara Pilot Teğmen Rafet Özsoy'un kaza yerinde cesetleri bulundu. Teknisyen Astsubay Üstçavuş Fatih Ayhan ve İstihkam Yüzbaşı Cemal Kamacı yaralı halde Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Ancak Ayhan da tüm tüm müdahalelere karşın hayatını kaybetti.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları sohbet odaları Benimmekan Mobil Sohbet