Tekil Mesaj gösterimi
Alt 30 Eylül 2006, 11:25   #43
inFerno
Guest
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: -[ Oyun Tanıtımları ]-





Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Takımdan bu kadar bahsettik, biraz da yapay zekadan bahsedelim. Oyunda saklanılacak çok yer olduğundan yapay zekanın üstünde çok zaman harcandığı hemen anlaşılıyor. Her kapı eşiği, her duvar çıkıntısı, düşmanların saklanması için çok iyi yerler. Bir düşman sizi gördüğünde öyle pervasızca etrafta dolaşmıyor. Genelde bir çıkıntının arkasına geçip, arada bir size ateş ediyor. Böyle bir oyunda olması gereken de bu zaten. Yalnız bazen etrafta koşan askerler durup size ateş edebiliyor. O zamanda size çok rahat hedef olabiliyorlar. Ama genelde bir arabanın arkasında veya yanında çökmüş halde veya devriye gezerken görüyorsunuz onları. Sizleri gördüklerinde eğer yanlarında saklanılacak çok bir şey yoksa veya ona uzaksalar, tetiğe sarılıp kesinlikle bırakmıyorlar. Bu yüzden karşı karşıya geldiğinizde çok hızlı olmalısınız. Genelde koşuşturmadıkları ve önceden yerleştirildikleri için yapay zeka çok fazla etkili değil. Görüp ateş etmeleri dışında çok fazla yaptıkları bir şey yok. Sadece ellerindeki silahlarını kullanıyorlar.

Oyunun en güzel kısmı, büyüleyici grafikleri. Oyunda her şey gerçekten çok detaylı modellenmiş. Silahlarımız bile şaşırtıcı derecede detaylı. Bunu silah seçim penceresinde silahınıza bakarken de görebilirsiniz. Takım arkadaşlarımızın kıyafetleri (Evet, buruşukluklardan bahsediyorum), yüzleri, kasketleri ve alet edevatları da süper çizilmiş. Kaplamalar da gerçekten çok kaliteli. 512 MB bir erkan kartınız yoksa oyun size normalde sadece orta ve düşük kaliteli kaplamaları seçmenize izin veriyor. Fakat oyunun klasöründeki bir dosyadan bunu kendinizin yüksek değerine getirme imkanınız da var. Oyunda her yer shader kaynıyor. Asfalta baktığınızda o sıcak parlamayı hemen görebiliyorsunuz. Özellikle oyunda kullanılan HDR desteği ve detaylı bump mapping çalışması, neredeyse bazı sahneleri gerçek yapmış diyebilirim. Bazı duvarlar, uzaktan bakıldığında resmen gerçek. Ağaçlar, arabalar, tahta çitler, teller, pencereler, borular, kutular, variller, kum yığınları, su, hepsi gerçekten çok başarılı. Özellikle patlama efektleri şu ana kadar gördüğüm en iyisi diyebilirim. Hazır patlama demişken, oyunun fizik motorundan da bahsetsek hiç fena olmaz.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.


Bildiğiniz üzere oyun, Ageia fizik kartını destekleyen ilk oyunlardan biri. Oyunu yüklerken, fizik kartınız olsa da olmasa da fizik sürücüleri otomatik olarak yükleniyor. Hatta her Windows’u başlattığınızda sistem tepsinizde otomatik olarak bir Ageia ikonu çıkıyor. Bu, sürücülerin yüklendiğinin bir işareti. Fizik kartımız olmadığından bu pek bir işe yaramıyor. Hatta bu sürücüleri kaldırsak bile oyunda herhangi bir performans düşüklüğü olmuyor. Fizik kartınız olduğunda oyuna katılan tek şey, patlamalarda ve ateş ettiğinizde etrafa saçılan partiküllerin artması. Başka hiç bir şey katmıyor. Aksine, kartın; ekran kartı ve işlemci ile iletişiminin çok uzun sürdüğü için oyunda büyük bir performans kaybı olduğu söyleniyor. Fizik kartınız olmadan da oyundaki fizikler oldukça etkileyici. Bir arada bulunan bir kutu kümesine atılan el bombası, tamamen gerçekçi bir patlama yaratıyor. Etrafa saçılan kutular tamamen gerçek bir biçimde yuvarlanıyor. Ağaçlar hariç, oyundaki tahta şeyler de silah ateşine karşı oldukça duyarlı. Duvara ve yere ateş ettiğinizde de yeni oyunlarda gördüğümüz poligonik değişiklikler hemen göze çarpıyor. Oluşan oyuklar aynı zamanda bump mappingle de süslenmiş. Bu şekilde çok gerçekçi hasarlar görmek mümkün. Gözüme çarpan, daha iyi bir tabirle, gözüme batan bir şey ise neredeyse tüm bölümlerde etrafa saçılmış ufak içecek kutular. Neredeyse her yerde var. Sırf "Biz iyi bir fizik motoru kullanıyoruz" demek için etrafa saçıldıkları hemen anlaşılıyor. Boşluğa bir el bombası atsanız bile etrafa saçılan bir şeyler göstermek istedikleri belli. Bunları taş toprakla değiştirseler çok daha gerçekçi olurdu. Her el bombasında etrafa saçılan kutular yerine taş toprak görmek isterdim. Oyundaki sokak lambaları ve arabalar da patlamalardan oldukça güzel bir biçimde etkileniyor. Lamba direkleri yamuluyor, camları, hatta ampulleri kırılıyor. Arabaların kapıları açılıyor, camları kırılıyor, lastikleri patlıyor, süspansiyonlarından dolayı sallanıyor. Gayet gerçekçi ve hoş. Hatta hiç hasar görmemiş bir arabaya ateş ettiğinizde bazen alarmı bile çalabiliyor. Gayet güzel detaylar.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Bütün bu güzellikleri yaşamak için, emin olun, tam bir oyun canavarına sahip olmanız gerekiyor. Oyun 1 GB DDR bellek, P4 3.0 GHz ve GeForce 6600 GT çipli bir kartla, üzgünüm, oynanamayacak derecede yavaş. Yani kesinlikle zevk almazsınız, aksine, oynayışınız bile etkileniyor. En az 7600 çipli bir kart, 1 GB DDR2 bellekle (en az) birazcık rahat oynamak mümkün. Ancak o da eğer tüm efektleri aktif hale getirdikten sonra çözünürlüğü 1024’e 768 ve yukarısına getirirseniz, kesinlikle yetersiz. Emin olun, bu oyunun piyasada Oblivion'ı bile sollayan bir sistem gereksinimi var. Oyunun grafik menüsünde çok ayrıntılı bir seçim yapamıyorsunuz. Bu yüzden ufak ayarlar yaparak grafikleri sisteminize gore optimal düzeye getirmek bir hayli zor. Oyunu ilk açtığınızda kartınıza gore grafikler ayarlansa da, grafikler ve FPS değerleri çok tatmin edici değil. Bu yüzden oyun klasöründe bulunan bir dosyada oynamalar yapmak mümkün. Fakat bunun nasıl yapıldığını söylemeyeceğim çünkü eğer bir yanlışlık yaparsanız, oyunda ciddi hatalar meydana gelebiliyor. Ama bu ayarların nasıl yapılacağını detaylı olarak internetten arama yaparak bulmanız mümkün.

Oyunda sesler gerçekten film standartları düzeyinde. Bunu ilk kez helikopterden aşağıya iple indiğinizde, yanınıza bırakılan iplerin seslerinden anlıyorsunuz. Silah sesleri ve patlama sesleri de bir hayli gerçekçi. Müzik konusunda çok fazla bir şey söyleyemeyeceğim çünkü bu oyun bir simülasyon olduğundan, çoğu sahnede müzik yok. Anda sağlam bir çarpışmaya girerseniz biraz hareketli bir müzik çalmaya başlıyor. Ama ben gerçekçilik için müziği kapatın derim. Oyun güncel EAX teknolojilerini destekliyor. Eğer surround destekli bir karta sahipseniz, ses konusunda hiç şüphesiz çok memnun kalacaksınız. Etrafa göre yankılanan takım arkadaşlarınızın sesleri gerçekten büyüleyici. Silah sesleriniz de binalardan geri sekip gelmiyor değil.

GRAW multiplayer desteği de içeriyor. İster Co-operative, ister deathmatch tarzı oyun oynamak sizin elinizde. Benim tercihim böyle bir oyunda tabiki co-op'dan yana olur. Oyunu kuran arkadaşımız kaptan olduğundan, diğerlerine emirleri de o veriyor. Yani eğer kaptan değilseniz, kafanıza esen şeyi yapamıyorsunuz. Özellikle kaptanınızdan çok uzağa giderseniz, ne yazık ki oyun bitiyor. Kaptan ölürse de oyun bitiyor, bu yüzden kaptanı her zaman korumalısınız. Kaptan size, aynı hikaye modunda olduğu gibi tüm emirleri verebiliyor. Sizi uydudan yönlendirebiliyor. Mesela bir yere tıkladığında "sizing" ekranınızda o yer işaretleniyor ve oraya gitmeniz bekleniyor. Bence gayet hoş. Özellikle oyundaki tüm bölümleri bu şekilde oynamak süper zevkli oluyor.

Oyunda hatalar da yok değil. Takım arkadaşlarınız engebeli ve çıkıntılı arazilerde çoğu zaman takılabiliyor. Bunu tekrar "Dur" ve "Git" komutlarıyla çözmeniz mümkün. Ayrıca bir yerden diğerine giderken elemanlarınız çok fazla kendine göz kulak olamıyor. Saçma sapan yerlere bakarak ilerliyorlar. Bu da düşmanlarını görememelerine neden oluyor. Çoğu zaman bu yüzden adam kaybetmeniz mümkün. Fakat verdiğiniz görüş açılarını gayet kusursuz bir biçimde uyguluyorlar. Her zaman istediğiniz yeri kesiyorlar. Bazen düşman gözükse bile, öldür dediğiniz zaman düşmanı kendi fark edemeyebiliyor. Bu da oraya gidemediğinizde can sıkıcı bir hal alıyor.

Sonuç olarak, GRAW şu anda piyasadaki en güzel grafikli FPS simülasyonlarından biri. Eğer önceki oyunların hayranıysanız ve süper bir sisteminiz varsa oyunu hemen alın derim. Ama benden bir tavsiye, oyunu almadan önce demoyu indirin ve sisteminizde nasıl çalıştığına bir göz atın. Çünkü oyunu aldığınızda sisteminizin yetmediğini görürseniz paranızı iade edemeyebilirsiniz. Oyundaki buglar bazen can sıksa da, atmosferi yine de onu normal bir oyun olmaktan kurtarıyor. Başka bir yazıda görüşmek üzere! İyi oyunlar dostlarım.

 
Alıntı ile Cevapla

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet