Tekil Mesaj gösterimi
Alt 27 Ocak 2007, 14:29   #21
Çevrimdışı
Burak
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




Suistimaller Bankası...
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), İller Bankası’nın özelleştirilmesine karşı çıkmak ve tasarının geri çekilmesini sağlamak amacıyla Türkiye çapında tüm belediye başkanlarına birer mektup göndererek, tasarıya karşı çıkma çağrısında bulundu.

TMMOB tarafından belediye başkanlarına gönderilen yazıda; İller Bankası Anonim Şirketi Hakkında Yasa Tasarısı'nın TBMM komisyonlarında görüşüldüğü ve bankanın özelleştirilmesinin amaçlandığı hatırlatıldı.

BELEDİYELER VE HALK KARŞI KARŞIYA GELECEK

Yazıda, bankanın özelleştirilmesi durumunda önceden kamu yararına yapılan proje ve danışmanlık hizmetlerinin maliyetlerinin halkın üzerine yükleneceği, bunun da belediyelerle halkı karşı karşıya getireceği anlatıldı.

Yazıda ayrıca özellikle belediyelerin yerel halkın gereksinimlerini karşılayacak yatırımları yapma olanaklarının, önemli ölçüde ortadan kalkacağı vurgulandı.

Tasarının genel gerekçesinde bankanın Bankacılık Kanuna tabi olmasına rağmen bu Kanun hükümlerini İller Bankası Kanunu çerçevesinde yerine getirmediğinden hukuki yönden bir takım sorunlarla karşı karşıya kalındığı belirtilen yazıda, İller Bankası'nın tam tersine Bakanlar Kurulu kararıyla her zaman şube açabileceği vurgulandı. Yazıda ayrıca bankanın şube açmasının özel bankalar tarafından engellendiği savunuldu.

İller Bankası'nın şu anda kuruluş amacına uygun faaliyet gösterdiği kaydedilen yazıda, "O halde İller Bankası’nın 4 binin üzerindeki deneyimli personelinin büyük bölümünün dağıtılıp, anonim şirkete dönüştürülmesinin tutarlı gerekçesi olamaz" denildi.

BELEDİYELERİN GÖRÜŞÜNÜN ALINMAMASI ANAYASAYA AYKIRI

Söz konusu tasarı hazırlanırken bankanın ortağı olan yerel yönetimlerin görüşünün alınmadığı vurgulanan yazıda, bankanın sermayesinin ve bütün mal varlıklarının hazineye devredileceğine işaret edildi.

Bunun meşru ve hukuki olmayan kabul edilemez bir durum olduğu belirtilen yazıda, yerel yönetimlerin rızası olmadan ve karşılığını ödemeden yapılmak istenen özelleştirmenin Anayasa’ya aykırı olduğu vurgulandı.

BELEDİYELERİN YÜZDE 3'LÜK PAYI KALKACAK

Tasarının yasallaşması durumunda, genel bütçeden yerel yönetimlere verilmek üzere İller Bankasına aktarılan yüzde 3'lük payın kalkacağı kaydedilen yazıda, bankanın kamu yararını ön planda tutan kamu kurumu özelliğinin kaldırılarak, bankacılık kuralları ile hizmet veren yapıya dönüştürülmesi, halk sağlığı, toplum refahı, düzgün kentleşme, kamu yararı gibi toplumsal öncelikler yerine, her ne koşulda olursa olsun alacağın tahsisine odaklı bir anlayışı getireceğine işaret edildi.

Piyasa koşullarında yüksek faizli kredi alarak borçlanma, yerel yönetimleri borçlarını ödeyemez duruma düşüreceği ifade edilen yazıda, bu nedenle yönetimlerin iflas edebileceği anlatıldı.

Yazıda, "İller Bankası’nın 70 yıldan fazla hizmet sürecinde eleştirilecek yanları, yetersizlikleri elbette vardır. Ancak bu eleştiriler Bankanın yerel yönetimlere verdiği-vermekte olduğu kamusal krediler, altyapı etüt, proje, uygulama ve danışmanlık hizmetleri ile yerel halkın yaşam kalitesine yaptığı katkıları yok sayarak Bankanın kamusal hizmet niteliğini bozacak yasal düzenleme yapılmasının gerekçesi olamaz" denildi.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet