Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31 Ocak 2007, 17:28   #39
Çevrimdışı
Burak
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




ABD'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Joseph Ralston, temaslarda bulunmak üzere bugün Ankara'ya gelecek.

Bu sabah çok erken saatlerde Ankara'ya gelmesi planlanan Ralston, ilk görüşmelerini Dışişleri Bakanlığı'nda yapacak.

Dışişleri Bakanı Abdullah Gül tarafından da kabul edilecek olan Ralston'ın yarın Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt ile bir araya gelmesi öngörülüyor.

Ankara'dan 30 Ocak Çarşamba günü öğleden sonra Ankara'dan ayrılması öngörülen Ralston'ın temasları sırasında, Irak'ın kuzeyindeki terör örgütü PKK varlığı ve PKK ile mücadele yolları üzerinde durulacak.

Göreve başlamasının üzerinden 5 ay geçen Ralston'ın ziyareti, Washington'ın bu konuda etkin olmadığına ilişkin eleştirilerin sonrasına rastlaması açısından ayrı önem taşıyor.

Türkiye'ye gelmeden Barzani ile görüştü

ABD'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi emekli Orgeneral Joseph Ralston, Irak Kürdistan Demokrat Partisi lideri ve "Kürdistan Bölge Başkanı" Mesud Barzani ile görüştü.

Kuzey Irak'taki Kürt televizyonlarının haberine göre, Selahaddin kentinde yapılan görüşmede, PKK, Kerkük ve Mahmur Kampı gündeme geldi.

Barzani ve Ralston'un, Türkiye ile PKK arasında var olan sorunun barış ve diyalog yoluyla çözülmesi konusunda ortak düşüncede oldukları açıklandı. Ralston, Kerkük konusunda bir açıklama yapacağını ve bu açıklamada Kerkük'ün bir iç mesele olduğunu ve anayasa ile çözüme kavuşturulacağını dile getireceğini söyledi.

Ralston ayrıca, Mahmur Kampı ziyaretiyle ilgili olarak Barzani ile görüş alışverişinde bulundu. Joseph Ralston, Birleşmiş Milletler Irak Sorumlusu Dindar Zebari'nin de aralarında bulunduğu 30 kişilik bir heyetle Mahmur Mülteci Kampı'na sürpriz bir ziyarette bulunmuştu.

Görevine ağustos sonunda başlamıştı

Terörle mücadele için oluşturulan özel temsilcilik görevine, eski Genelkurmay Başkan Yardımcısı emekli Hava Orgeneral Joseph Ralston 28 Ağustos'ta atanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sean McCormack'in o dönemde yaptığı yazılı açıklamada, Ralston'ın, "Irak'ın kuzeyinde ve Türkiye-Irak sınırında faaliyet gösteren PKK ve diğer terörist grupların tasfiye edilmesi konusunda Türk hükümeti ve Irak hükümetiyle ABD'nin koordinasyonunu sağlama görevini üstleneceği" bildirilmişti.

Türk Dışişleri Bakanlığı ise, bu görevlendirmenin, 'PKK/KONGRA-GEL terör örgütüyle mücadelede ABD ile mevcut işbirliğinin ve bu konuda mevcut siyasi iradenin somut adımlarla beslenmesi açısından yeni bir fırsat olarak görüldüğünü' belirtmişti.

Ralston, geçen beş ay zarfında Türkiye'yi 3 kez ziyaret etti. İlk ziyaretini 12-13 Eylül'de yapan Ralston'ın bu görüşmeleri daha çok tanışma ve karşılıklı beklentilerin ifade edilmesi niteliğinde geçti.

Türkiye'nin Terörle Mücadele Özel Temsilcisi Orgeneral Edip Başer ile birçok kereler çeşitli vesilelerle görüşen Ralston'ın, Ankara ve İstanbul'a yaptığı diğer ziyaretlerde ise Türk tarafı, artık somut sonuçlar görmek istediğini ve ABD'nin bir eylem planı sunması gerektiği görüşünü dile getirdi.

Türkiye'ye ekim ayında da iki kez gelen Ralston, Başer ile en son aralık başlarında Almanya'da bir araya geldi.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet