Tekil Mesaj gösterimi
Alt 31 Ocak 2007, 17:37   #60
Çevrimdışı
Burak
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




Emniyetten önemli uyarı: Satış bitmeden anahtar teslim etmeyin

Vatandaşların gazete ilanı vererek satmak istediği araçlarını "emniyeti suiistimal suretiyle" çaldıktan sonra, önceden satın aldıkları araçların bilgilerini kullanarak üçüncü kişilere sattıkları belirlenen 22 kişi gözaltına alındı.
Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlar Şube Müdürlüğü Mali Büro Amirliği ekipleri, geçen yıl Ağustos ayında gerçekleştirdikleri Kasap-1 operasyonunun ardından projeli bir çalışma başlattı.
Başta Ankara olmak üzere çeşitli illerden çalınan otomobilleri "ikiz oto yapmak suretiyle" satıldığını belirleyen Mali Büro Amirliği ekipleri, Ankara Cumhuriyet Savcısı Şadan Sakınan’ın talimatları doğrultusunda operasyon düzenledi.
Operasyonda Ankara’da 20, Trabzon ve Kocaeli’nde 1’er kişi gözaltına alındı.
Gözaltına alınan şebeke üyelerinin ev, iş yeri ve gösterdikleri yerlerde yapılan aramalarda 35 otomobil, 9 adet parçalanmış otomobil motoru, 2 adet şanzıman, 17 adet değişik araçlara ait kontak anahtarı, 8 adet çeşitli araçlara ait motor ve şase metal levhaları, çok sayıda sahte trafik tescil, sürücü belgeleri, nüfus cüzdanları ve araç plakaları, 3 adet oto teybi, sahte evrak hazırlamada kullanıldığı değerlendirilen 2 adet bilgisayar, otomobil çalmak için kullanılan çeşitli aletler ile motor ve şase numarası değiştirmek için kullanılan demir çubuklar ele geçirildi.
Emniyette işlemleri tamamlanan 22 kişi "Kanunun suç saydığı filleri işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek, teşekkül halinde oto hırsızlığı yapmak, çalıntı araçlara sahte evrak,sahte motorlu araç trafik ve tescil belgesi düzenlemek ve parçalamak suretiyle satmak, bu yolla haksız kazanç elde etmek" suçlarından adliyeye sevk edildi.

AĞIR HASARLI OTOMOBİLLERİN İKİZİNİ ÇALIYORLAR
Emniyette sorgulanan zanlıların verdiği ifadeler, şebekenin nasıl çalıştığını da ortaya koydu.
Buna göre, hırsızlar, önce sigorta şirketlerince ihale suretiyle satılan ağır hasarlı otomobilleri satın alıyorlar. Daha sonra gazete veya internet ilanı vererek araçlarını satmak isteyen vatandaşlar arasından satın aldıkları araçlarla aynı özellikte araçları olanları tespit ediyorlar.
Verdiği ilandan araç sahibine ulaşan hırsızlar, şık kıyafetler giyerek buluşmaya gidiyorlar. "Sıkı" bir pazarlığın ardından araç sahibi ile anlaşan hırsızlar daha sonra "Aracın yürüyen aksamını denemek ya da motorunu ustaya göstermek" bahanesiyle anahtarları istiyorlar.
Anahtarı teslim alan hırsızlar araç sahibinin boş bir anını kullanarak aracı aldıktan sonra kaçıyorlar.
Satın aldıkları araçların ruhsat bilgilerini kullanarak sahte evrak düzenleyen hırsızlar, hazırladıkları sahte ruhsattaki motor ve şase numaralarını çaldıkları araçlara kopyalıyorlar. Daha sonra ağır hasarlı otomobillerin "ikizlerini" noter aracılığıyla üçüncü kişilere değeri üzerinden satıyorlar.
Satılamayan araçlar ise parçalanarak satılıyor.
Çalıntı aracı satın aldığından haberi olmayan vatandaşlar durumu tescil işlemlerini yapmak için gittikleri emniyette öğreniyorlar. Bu kişilerin satın aldıkları araçlara el konuluyor ve haklarında çalıntı malı satın almaktan işlem yapılıyor.
Arabaları çalınan vatandaşlar ise "anahtarları kendi rızalarıyla verdikleri ya da arabanın üzerinde unuttukları için sigorta şirketlerinden paralarını alamıyorlar.

EMNİYET YETKİLİLERİ UYARIYOR
Araçlarını satmak isteyen ve yeni bir araç satın alacak olan vatandaşları uyaran emniyet yetkilileri, her iki durumda da mağdur olmamaları için çok dikkatli olmalarını istedi.
Araçlarını satacak kişilerin, alıcılara işlemler tamamlanmadan anahtar, ruhsat ve nüfus cüzdanı bilgilerini vermemelerini tavsiye eden yetkililer, vatandaşların çok kısa bir süre de olsa araçlarından ayrıldıklarında kontak anahtarını muhakkak yanlarına almaları gerektiğini kaydettiler.
Yeni bir araç satın alacak vatandaşlara da tavsiyede bulunan emniyet yetkilileri, parayı vermeden ve noterden aracı devralmadan önce, kendilerine gösterilen ruhsatta yer alan motor ve şase numaralarının, araçtakilerle aynı olup olmadığını kontrol etmelerini ya da bilen birine kontrol ettirmelerini istediler.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet