Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03 Şubat 2007, 00:28   #118
Çevrimdışı
Burak
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




Dört gündür Paris'te, küresel ısınma konulu toplantılar düzenleyen bilimadamlarının bugün açıklayacakları raporun detayları basına sızdı. Buna göre, ''Küresel ısınma beraberinde daha çok kuraklık getirecek, okyanuslar bin yıl boyunca yükselmeye devam edecek.''

Raporda yaklaşan felaketi önlemek için, hükümetlere sera gazı salınımlarını azaltma çağrısı yapılıyor.

130 ülkeden 2 bin 500 bilimadamı pazartesi gününden beri dünyanın geleceğini tartışıyor.

Hükümetlerarası İklim Değişimi Grubu en son 2001 yılında yayımladığı raporda "Sera gazları küresel ısınmaya yol açan faktörlerden biri olabilir" demişti.

Aradan 6 yıl geçti bu kez "20’nci yüzyılın ikinci yarısındaki sıcaklık artışı yüzde 90 insanların eseri" denildi ve yaklaşan felakete dair olgular sıralandı:


Hava sıcaklıkları 2100 yılına kadar en az 3 derece artmış olacak. Bu binlerce yıldır iklimde meydana gelen en dramatik değişiklik. Uzun süreli ve yoğun sıcak hava dalgalarıyla daha sık karşılaşacağız.
Kutup buzulları eriyecek. 2100 yılı yazında artık Antarktika olmayabilir.
Fırtınalar şiddetlenecek, sel felaketleri artacak
Ülkeler sera gazı emisyonlarını yükseltmeseler bile okyanuslar bin yıl boyunca yükselecek. Deniz seviyesinde 2100 yılı itibariyle bugüne oranla yaklaşık yarım metre artış olacak. Bangladeş'ten Hollanda'ya pek çok kıyı ülkesi sular altında kalma tehlikesiyle karşı karşıya.

Hava ısındıkça okyanuslar buharlaşıyor

Ve son bir uyarı: Dünya bir kısırdöngüyle karşı karşıya. Hava ısındıkça okyanuslar buharlaşıyor. Su buharı atmosferde yoğunlaşarak bir sera etkisi yaratıyor ve hava daha da ısınıyor.

Doğa, artık insanların ortaya çıkardığı yüksek karbondioksit miktarıyla başedebilme kapasitesini yitiriyor.

Bilimadamları beklendiği gibi hükümetleri sera gazı salınımlarını azaltmak için önlemler almaya çağıracak.

Kyoto Protokolü'ne karşı çıkanlar

İşte bu noktada da gündeme bu gazların oranını 1990 yılı oranlarının yüzde 5 altına çekmeyi öngören Kyoto Protokolü geliyor. Çok sayıda Avrupa ülkesi ve Rusya bu protokolü imzaladılar.

Ancak en çok sera gazı üreten endüstrisiyle Amerika Birleşik Devletleri ve endüstri devleri Çin ve Hindistan, "ekonomilerini baltalayacağı" gerekçesiyle bu anlaşmaya karşı çıkıyor.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet