Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03 Şubat 2007, 00:48   #120
Çevrimdışı
Burak
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, hiçbir gerçekçi Kürt liderinin bölgede 'bağımsız Kürdistan' kurmayı düşünmeyeceğini, zira Türkiye, İran ve Suriye'nin olası saldırı ve önlemlerinin böyle bir devletin yaşamasını imkânsızlaştırdığını söyledi.

ABD'nin New Yorker dergisine konuşan Talabani, Kerkük'ün güvenliğine ilişkin olarak da, "İzin verseler, bütün Kerkük'ü ve çevresini bir haftada temizleriz" dedi.

Talabani, Kürt devletinin neden imkânsız olduğunu, Jon Lee Anderson şu sözlerle açıkladı:

"Irak Kürdistanı'nın bağımsızlık ilan ettiğini, İran, Suriye, Türkiye ve Irak'ın da bununla savaşmadıklarını, ama sadece sınırlarını kapattıklarını düşünelim. Nasıl yaşayabiliriz ki? Petrolümüz var diyelim. Bu petrolü nasıl ihraç edebiliriz? Emin olabilirsin ki, Kürdistan bağımsızlık ilan ederse, İran saldıracaktır, Türkiye saldıracaktır, Suriye saldıracaktır ve Irak da bunu kabul etmeyecektir. Bütün bu ülkelere direnemeyiz."

Kerkük'te güvenlik

Talabani ile Anderson arasındaki ilginç diyaloglardan biri de Kerkük'teki güvenlik durumuna ilişkin.

Talabani, "Amerikalıların terörizmle mücadeledeki başlıca hatalarından biri, teröristler her istediklerini serbestçe yaparken, bizim elimizi ve Şiilerin elini bağlamaları oldu. İzin verseler, bütün Kerkük'ü ve çevresini bir haftada temizleriz" diyor.

Anderson'a göre, Talabani'nin buradaki iması açık: 'Temizlemek,' muhaliflerini ortadan kaldırmak, düşmanlarını öldürmek ya da yakalamak anlamına geliyor.

Kerkük referandumu

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu üst düzey yetkilisi Matt Bryza ise, Kerkük referandumunun bu yıl düzenlenmesinin planlandığının hatırlatılması ve görüşünün sorulması üzerine, "Bu yıl içinde yapılır mi? Kim bilir... şeklinde yanıt verdi.

Matt Bryza, Kerkük sorununun son derece hassas ve zor olduğuna işaret ederek, "Bu sorunun uygun şekilde çözümlenmemesi durumunda bunun korkunç bir soruna dönüşebileceği yönünde Türkiye'nin kaygılarını paylaşıyoruz" dedi.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet