Tekil Mesaj gösterimi
Alt 03 Şubat 2007, 01:14   #136
Çevrimdışı
Burak
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




Hamas-El Fetih çatışması Gazze Şeridi'ni yine savaş alanına çevirdi. Şiddetli çatışmaların sürdüğü Gazze'de dünden bu yana 21 kişi öldü, 200 kişi yaralandı. Hastanelerin kan bağışı çağrısı yaptığı Gazze'den silah, roket ve havan topu sesleri yükseldi.

Hamas ve El Fetih ise, bir günlük çatışmanın ardından tekrar masaya oturdu ve silah bırakma sözü verdi.

Başbakanı İsmail Haniye ile Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın özel temsilcisi ve El Fetih'in üst düzey isimlerinden Ruhi Fettuh, Gazze'de, halen bölgede bulunan Mısır delegasyonunun arabuluculuğunda bir toplantı yaptı.

Toplantının ardından ateşkese devam kararı çıktı.

Gazze'de 30 Ocak saat 03.00'te yürürlüğe giren ateşkesin de sonunu getiren çatışmalar, önce konvoyun geçtiği eski Yahudi yerleşimlerinden Netzarim bölgesinde yoğunlaştı, ardından Gazze şehrine ve bölgenin kuzeyine sıçramıştı.

Sokağa çıkmak imkansız

Çatışmaların yoğunlaşması nedeniyle hastaneler yaralılara kan yetiştirmekte zorlandı. Hastanelerden yapılan çağrılarda, halktan kan bağışında bulunmaları istendi.

Bir görgü tanığı, bazı Hamaslıların ambulanslarla değil, normal araçlarla kadınların refakatinde hastanelere taşındığını söyledi.

Hamas denetimindeki İslam Üniversitesi ateşe verilirken, kentin diğer bazı bölgelerinden de ateş yükseliyor.

Gazze şehri ve kuzeyinden durumu aktaran yerel kaynaklar, El Fetih-Hamas çatışmalarını "Artık resmen savaş yaşanıyor" sözleriyle değerlendirdi.

Gece sokağa çıkamayan Gazze sakinleri, artık gündüz de dışarı çıkamamaya başladı.

'Namaza gelene ateş açıldı' iddiası

Gazze'de öğle saatlerinde iki büyük patlama meydana geldi. Cuma namazı kılınırken bile çok şiddetli çatışmaların sürdüğü, ateş seslerinin vaizlerin hutbelerini bastırdığı belirtilen Gazze'de, Hamas'a yakın bazı camilerden de Devlet Başkanı Mahmud Abbas'a ve güvenlik güçlerine yönelik ağır eleştiriler yapılıyor.

Hamas'a destek çağrıları yapan vaizler, camilerde namaza gelenlere bile Abbas'ın güçlerince ateş açıldığını ileri sürdü.

İslam Üniversitesi yanıyor

Gazze'de Hamas'a bağlı İslam Üniversitesi de ateşe verildi. Filistin Devlet Başkanı Abbas'ın muhafız kuvvetleri Kuvvet 17, dün üniversiteden kendilerine roketatarlarla saldırıda bulunulması nedeniyle üniversiteyi basmıştı.

Üniversitede biri kadın 6 İranlı ele geçirilirken, tutuklandığı bildirilen İranlılardan 2'sinin üst düzey görevli, 4'ünün de kimya uzmanı olduğu belirtilmişti.

Üniversitede ayrıca, daha önce ölmüş Hamas'ın Kassam Tugayları üst düzey liderlerine ve militanlarına ait 9 ceset bulundu, çok sayıda silah ve cephaneye el konuldu.

Yerel kaynaklara göre, üniversitenin, buradan kaçan Hamaslı militanlarca ateşe verilmesinden yaklaşık bir saat kadar önce, Gazze'de bir polis karakolu basılarak, içindekiler güvenlik görevlileri vurulmuş, Hamas'ın bayrağı dikilmişti.

Karakol, daha sonra Hamas'a bağlı İzzeddin El Kassam Tugayları ve Said Siyam'ın güvenlik güçlerince ateşe verilmişti.

Karakol baskından sonra, Kuvvet 17 ile diğer güvenlik güçleri, İslam Üniversitesi'ne ikinci baskını düzenledi.

Bina çevresindeki Hamaslı güçlerle çatışan Kuvvet 17 grubu ve diğer El Fetihli güvenlik güçleri, çok sayıda Hamaslı militanı yakaladı.

Kuvvet birimlerince de ateşe verilen üniversite içindeki araçlar, binalar, laboratuvarların hepsinin yandığı belirtiliyor.

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebaliye'de de Hamaslı militan ve güvenlik görevlileri bir polis karakolunu bastı. Karakola 200 dolayında roket atıldığı, birçok görevlinin yaralandığı, üst rütbeli bir komutanın da öldüğü kaydedildi.

Ayrıca Hamas grubu, bölgede Kuvvet 17'nin bir eğitim merkezine de saldırdı; sadece burada çoğunluğu genç yaştaki güvenlik elemanı, yaklaşık 30 kişi yaralandı.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet