Tekil Mesaj gösterimi
Alt 07 Şubat 2007, 23:51   #198
Çevrimdışı
Burak
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




Irak Çöllerinde yapılan aramalar sonucunda Saddam Hüseyin Döneminde gömülmüş uçaklar bulundu

[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...]

Irak işgalinden sonra Saddam'a ait sığınakların ve mühimatların arama çalışmaları kesintisiz devam etti. En son yapılan aramalarda Irak çöllerinde Irak Devrik Lideri Saddam Hüseyi'nin Körfez Savaşında kullandığı iddia edilen uçakların gömülü olduğu bir yer bulundu.

Amerika ve müttefikleri 2003’de Irak’ı işgal ettiğinde körfezin en güçlü hava kuvvetini oluşturan Irak savaş uçaklarına ne olmuştu?

Saddam olası bir savaşta hava gücünün önemini iyi bildiğinden hava kuvvetlerine özel bir önem verdi. Envanterinde bulunan MİG23, MİG25, SU25 ve MİG29 ları hep bakımlı güncellenmiş halde tuttu. Özellikle zamanın en hızlı uçakları MİG25'leri, Rus-Fransız ortak yapımı elektronik savaş (ECM) cihazlarıyla donattı. MİG25 (FOXBAT)ler sesten 3 kat hılı uçabilen, 20 bin metrenin üstüne çıkabilen Irak Hava Kuvvetlerinin en güvendiği uçaklardan biriydi. Saddam uçakları 1977 de sipariş etmiş 19980-82 arası teslim almıştı. Bu uçaklar, 1990'ların başında ve en son 2000 başlarında elden geçirilmiş güncellenmişti.

MİG25’lerden biri ilk Körfez savaşında efsane olmuştu. 17 Ocak 1991 de Amerikan Uçak Gemisi Saratoga’dan havalanan Yarbay Michael Scott Speicher’in kullandığı FA/18 Hornet savaş uçağını vurarak düşürmüştü. Bu olay Amerikan Hava Kuvvetlerinde şok etkisi yaratmıştı.

Ancak Saddam İkinci körfez savaşında bu savaş uçaklarını savaş meydanına süremedi. Büyük kısmını Irak çöllerine gömdü. Bir kısmı da imha edilmiş olarak bulundu. Aşağıdaki fotoğraflar, 6 Ağustos 2003 günü çekildi. Amerikalılar çölü didik didik ettiler ve bu uçaklardan 30 tanesini buldular. Amerikan askerleri toprağa gömülü MİG25’leri Bağdat’ın 250km Batısında El Takaddüm Hava Üssü yakınlarında 2 metre toprağın altındaydı. Uçaklar kanatları sökülmüş, özel plastik koruyucular içinde toprağa gömülmüştü. İş makinalarıyla toprağı kaldırdılar, kuyumcu titizliğiyle uçakları temizlediler. Sonrası malum, bu uçaklar C5 uçaklarıyla Amerika’ya taşındı.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet