Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Şubat 2007, 19:42   #283
Çevrimdışı
Burak
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Yanıt: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




ABD Merkezi Haberalma Teşkilatı CIA, adı skandala karışan eski ajanı Valerie Plame\'e, CIA ile bağlantılı olarak başından geçenlerle ilgili kitap yazamayacağını bildirdi.

CIA'sal korku…
Newsweek dergisinin haberine göre Plame, bir avukat tutarak CIA\'nın, eski çalışanlarının yazdığı kitapların sakıncalı olup olmadığını inceleyen yayın değerlendirme kurulunun bu kararına karşı çıktı. Habere göre, Plame\'in CIA için çalıştığından bahsetmesi bile, "resmi olmayan bir kimlikle çalıştığı için" yasaklandı.

Dergiye konuşan Plame\'in eski meslektaşı Larry Johnson, CIA\'nın tutumunun Plame\'i cezalandırmaya yönelik olduğunu, başka CIA çalışanlarının kitap anlaşmalarına imza atmasına izin verildiğini kaydetti.

Newsweek, CIA sözcüsü Mark Mansfield\'in, Plame ile bu sorunu çözmeye çalıştıklarını söylediğini belirtti. Plame\'in yayıncısı Simon Schuster ise yorumda bulunmayı reddetti.







(Valerie Plame)



"Valerie Plame skandalı" olarak bilinen olay, ilk defa 14 Temmuz 2003 tarihinde, ABD Başkanı George Bush yönetimine yakın, muhafazakar gazeteci Robert Novak\'ın bir köşe yazısında Plame\'in CIA ajanı olduğunu deşifre etmesiyle patlak vermişti. Kimliği deşifre edilenlerin CIA ile ilişkisi kesildiği gibi, böyle bir deşifrenin yapılması da ABD kanunlarına göre suç sayılıyor. Amerikan yönetiminden Plame\'in gerçek kimliğini kimin basına sızdırdığını araştırmak üzere ABD Adalet Bakanlığı özel bir soruşturma başlatmış ve bu soruşturmanın sonunda, ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney\'nin sağ kolu olan Scooter Libby suçlu bulunarak görevden ayrılmıştı. Bush yönetiminin, Plame\'in adını, emekli büyükelçi eşi Joseph Wilson\'dan intikam almak için sızdırdığı söyleniyordu.

Wilson, Bush yönetimi tarafından, Irak\'ın nükleer silah programı için bir Afrika ülkesinden uranyum almaya çalıştığı iddialarını araştırmakla görevlendirilmişti. Bu araştırmalarının ardından Irak\'ın kitle imha silahları olmadığı yönünde bir Amerikan gazetesinde makalesi yayımlanan Wilson, tepki çekmişti. Arkasından, eşinin CIA ajanı olduğu bilgisi basına sızdırılmış ve bu konuda haber yapan bütün gazeteciler de kaynaklarını açıklamaya zorlanmıştı.

Uzun süre kaynağını açıklamamakta direnen New York Times muhabiri Judith Miller, üç ay kadar hapis yattıktan sonra, haberi sızdıran kişinin Scooter Libby olduğunu söylemesinin ardından serbest kalmıştı.


kaynak haberim.com

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet