Tekil Mesaj gösterimi
Alt 18 Şubat 2007, 00:02   #365
Çevrimdışı
Burak
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




Otomobil ve benzinden sonra Türkiye, cep telefonu vergisinde de dünya şampiyonu.



100 YTL’lik konuşma için tam 144.5 YTL ödeyen Türk insanının vay haline..

İspanya’nIn Barcelona kentinde düzenlenen dünyanın en büyük cep telefonu konferansı 3GSM’e dün 217 ülkedeki 700 GSM operatörünün oluşturduğu GSM Birliği (GSMA) tarafından yaptırılan vergi araştırması damgasını vurdu. Deloitte şirketine yaptırılan araştırmanın sonuçları, dünyada cep telefonu kullanımına en yüksek vergi uygulayan ülkenin Türkiye olduğunu ortaya koydu. Araştırmada, yüksek cep vergilerinin, büyüme hızlarına olumsuz etki ettiği de açıklandı.

Bindiği dalı kesenler
Araştırmanın sonuçlarına göre, cep telefonu kullanımında yüzde 10’luk bir artış o ülkenin büyüme hızına yüzde 1.2 oranında katkı sağlıyor.

Yani yüksek vergilerle insanların cep telefonu kullanmasını dolaylı yoldan engelleyen hükümetler, aslında büyüme hızı söz konusu olduğunda kendi bindikleri dalı kesiyorlar.

Araştırmaya göre bir ekonomide cep telefonu sahibi insanların oranı yılda yüzde 4 büyür, yüzde 10 penetrasyondan yüzde 20’ye ulaşılırsa bunun ekonomik büyümeye yıllık katkısı yüzde 5.2’ye ulaşıyor.

Araştırmaya konu olan 101 ülkenin 16’sında cep telefonu kullanımı “lüks tüketim” olarak değerlendiriliyor ve ona göre vergilendiriliyor. Bu ülkeler arasında en yüksek oran ise yüzde 44.6 ile Türkiye’ye ait. Türkiye’nin ardından gelen ülkeler ise Uganda, Zambia, Dominik Cumhuriyeti gibi az gelişmiş ülkeler. Yunanistan da Avrupa ülkeleri içinde yüzde 25 ile en çok vergi alan ülke. GSMA sorumlusu Tom Phillips, bu durumu şu sözlerle değerlendirdi: “Cep telefonu kullanımındaki artış, ülkelerin ekonomik büyümesi için çok önemli bir faktör. Hükümetler artık bunu kabul etmeli ve vergileri daha fazla cep telefonu kullanımını teşvik edecek yönde ayarlamalı...”

VATAN

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet