Tekil Mesaj gösterimi
Alt 28 Şubat 2007, 02:58   #385
Çevrimdışı
Burak
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




ABD'li bilimadamlarına göre, başta Çin'de olmak üzere, dünyada artan fildişi talebi nedeniyle dişleri için öldürülen Afrikalı fillerin soyu tehlikede.


Washington Devlet Üniversitesi'nde türlerin korunması merkezinin müdürlüğünü yapan Samuel Wasser, Batılı ülkelerin 1989'da fildişi karaborsasına son vermek amacıyla kabul edilen konvansiyonu uygulatmak için çaba göstermemesi halinde bu türün yok olacağı uyarısında bulundu.

Wasser, fildişi ticaretini yasaklayan 1989 tarihli uluslararası konvansiyonun yürürlüğe girmesinden bu yana fillerin katlinin 2006'da eşi benzeri görülmedik biçimde arttığını vurguladı.

Samuel Wasser, geçtiğimiz yıl yetkililerin yaklaşık 24 ton kaçak fildişi ele geçirdiğini belirtti.

Yetkililerin kaçak fildişlerinin sadece yüzde 10'unu yakalayabildiğine dikkati çeken Wasser, ele geçirilemeyenlerin ise yaklaşık 234 ton olduğunu hesapladı.

Bu kadar fildişi elde etmek için ise 23 binden fazla filin öldürülmesi gerektiğine değinen Wasser, Afrika'daki fil nüfusunun yaklaşık 500 bin olduğu düşünüldüğünde, dişleri için katledilen fillerin toplam nüfusun yüzde 5'ine karşılık geldiğine dikkat çekti.

Asya'daki durum Afrika'dakinden daha da kötü, çünkü fil nüfusu 30 binden az olarak hesaplanıyor.

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet