Tekil Mesaj gösterimi
Alt 12 Mart 2007, 19:13   #433
Çevrimdışı
Burak
Kullanıcıların profil bilgileri misafirlere kapatılmıştır.
IF Ticaret Sayısı: (0)
IF Ticaret Yüzdesi:(%)
Cevap: Türkiye ve Dünyadan Haberler ( 2007 )




Kredi kartı kullanımına ilişkin yönetmelik yayınladı. Yeni yönetmelik, kart kullanıcısının haklarını yeniden belirledi, kredi kartını veren bankaların sorumluluklarını artırdı.


Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.





Kredi kartı borcunda faize faiz işletme devri sona erdi

Kredi kartı kullanımına ilişkin yönetmelik yayınlandı. Artık kart borcuna bileşik faiz uygulanmayacak. Ve kart sözleşmeleri en az 12 punto büyüklükte olacak.

Kredi kartı kullanımında yeni bir dönem başlıyor. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun kredi kartı kullanmanın el kitabı niteliğinde yönetmeliği dün Resmi Gazete'de yayınlandı. Artık, bankalar dönem borcunun bir kısmının ödenmesi durumunda sadece kalan hesap bakiyesi üzerinden faiz hesaplayacak. Tüketicinin talebi yoksa limit artırılamayacak ve ilk yıl için aylık gelirin iki katını aşmayacak.

7 GÜNDE KART İPTALİ

Faiz hesaplamasında bir hesap dönemine ilişkin toplam borç tutarı veya hesap bakiyesi üzerinden, o döneme ilişkin hesap özetinin düzenlendiği hesap kesim tarihinden önceki bir tarih itibarıyla faiz yürütülebileceğine ilişkin kayıtlar hükümsüz olacak. Nakit kullanımına ilişkin borçlar hakkında işlem tarihi esas alınabilecek. Kredi kartından döviz yada altın alımı gibi işlemler nakit kullanım sayılacak. İşte el kitabında yeni dönemdeki düzenlemeler şöyle özetleniyor: ---

* Dönem borcunun bir kısmının ödenmesi halinde kalan hesap bakiyesi üzerinden faiz hesaplanacak.

* Kalan hesap bakiyesine, asgari tutar ve üzerinde ödeme yapılması durumunda akdi faiz, asgari tutarın altında ödeme yapılması durumunda ise asgari tutarın ödenmeyen kısmı için gecikme faizi, kalan hesap bakiyesinin asgari tutarı aşan kısmı için akdi faiz uygulanacak.

* Temerrüt halinde de kart uygulamasından doğan borçlarda bileşik faiz uygulanmayacak.

* Kredi kartı sözleşmeleri en az 12 punto ve koyu siyah harflerle hazırlanacak.

* Sözleşmenin bir örneği, kart hamiline ve varsa kefile verilecek. Yapılan değişiklikler ise kredi kartı hesap özetinde bildirilecek.

* Kartın iptal edilmesine ve sözleşmenin feshine ilişkin kart hamilince yapılan talebin en geç 7 gün içinde banka tarafından yerine getirilmesi zorunlu olacak.

Kredi kartı limiti ilk yıl gelirin 2 katını aşamayacak

* Kredi kartı sözleşmeleri en az 12 punto ve koyu siyah harflerle hazırlanacak.

* Faiz oranlarının artırılması durumunda ise bu değişikliğin hüküm ifade edebilmesi için 30 gün önceden kart hamiline bildirilmesi zorunlu olacak.

* Tüketicinin kredi kartı iptal başvurusu 7 gün içinde yerine getirilecek.

* Faiz hesaplamasında bir hesap dönemine ilişkin toplam borç tutarı veya hesap bakiyesi üzerinden, o döneme ilişkin hesap özetinin düzenlendiği hesap kesim tarihinden önceki bir tarih itibarıyla faiz yürütülebileceğine ilişkin kayıtlar hükümsüz olacak.

* Nakit kullanımına ilişkin borçlar hakkında işlem tarihi esas alınabilecek.

* Karttaki bilgilerin kaybolması veya çalınması halinde 24 saat içinde bu bildirim yapıldığı takdirde doğan zararın 150 YTL'lik bölümünden sorumlu olacak.

Talep edilmezse limit artmayacak

BANKALAR kredi kartı almak isteyen kişilerin yasaklık veya engel durumu, skorlama sistemi sonuçlarına göre değerlenecek. Kart çıkaran kuruluşlar, kart hamilleri talep etmedikçe kredi kartı kart limitlerini artıramayacak.

Limit artışları, artışın gerçekleşeceği tarihten 15 gün öncesinde yapılacak bildirime kart hamilince itiraz edilmemesi halinde geçerli olacak. Bir gerçek kişinin tüm kart çıkaran kuruluşlardan temin ettiği kredi kartları için tanınacak toplam kredi kartı limiti, ilk yıl için, ilgilinin aylık ortalama net gelirinin 2 katını, ikinci yıl için ise, 4 katını aşamayacak.

Sabah

 

IRCForumlari.NET Reklamlar
sohbet odaları reklam ver Benimmekan Mobil Sohbet