2.5: Pardus Üzerinden Windows XP Calistirilabilirmi?
Elbette, Bu Virtualbox ile Cok Kolay!
Öncelikle virtualbox nedir ne ise yarar sorularla ona deginelim.
Soru : VirtualBox Nedir?
Cevap: VirtualBox, InnoTek firması tarafından geliştirilen bir "sanal makine yazılımı"dır.
Soru: Sanal makine Nedirki?
Cevap: Bilgisayarınızda aynı anda birden fazla işletim sistemi çalıştırabilmenizi sağlayan programa sanal makine deniyor.
Soru: İyi de bunu zaten yapamıyor muyduk?
Cevap: Bilgisayarımızda aynı anda birden fazla işletim sistemi varken, açılışta hangisini başlatacağımızı belirleyebiliyorduk. Ama hayır, biz "aynı anda" çalıştırmaktan bahsediyoruz.
Soru: Nasıl yani?
Cevap: Diyelim ki, bilgisayarınızda Pardus açık. Ama siz, bir yandan Windows açıp Photoshop ve AutoCad gibi Linux’ta olmayan programları kullanmak; aynı anda farklı Linux dağıtımlarını tanıyıp, öğrenmek; bir yandan da OpenBSD, MacOS gibi adını sıkça duyup bir türlü neye benzediğini öğrenemediğiniz işletim sistemlerini kullanmak istiyorsunuz.
Hem de canınız sıkıldığında farklı bir pencereye geçerek kullandığınız işletim sistemini anında değiştirmek, gerekirse tam ekran yaparak, sadece o işletim sistemi açıkmış gibi çalışmak istiyorsunuz. VirtualBox ile bunların hepsi mümkün
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Soru: Peki bunun başka avantajları, kullanım alanları var mı?
Cevap: Elbette. Örneğin kişisel web sayfanızı hazırlıyorsunuz. Ama yaptığınız sayfanın diğer işletim sistemlerinde de aynı şekilde görünüp görünmediğini kontrol etmek istiyorsunuz. Ya da bir yazılım geliştiricisisiniz ve geliştirdiğiniz uygulamayı çeşitli şartlarda (sürümleri ve yüklü programları farklı işletim sistemleri) kontrol etmek istiyorsunuz.
Tüm bu senaryolarda sanal makine kurulumu size uygun bir çözüm.
Tüm bu islemleri yapan Xen, qemu, Microsoft Virtual PC, VMware gibi farklı yazılımlar da var. VirtualBox, bunlar arasında iyi bir yere sahip. Bunun nedenleri olarak, zengin özelliklerini, yüksek performansını, kullanışlı arayüzünü ve GPLv2 ile dağıtılan bir açık kaynak kodlu sürümünün de olmasını gösterebiliriz.
Aynı zamanda ücretli bir sürümü de bulunan VirtualBox, son sürümde USB kontrolü, uzak masaüstü bağlantısı(RDP) gibi bazı ek avantajlar sunuyor.
Kurulum Kullanim :
Bu kadar laf kalabalığından sonra programı kullanmanın vakti geldi.
[Üye Olmadan Linkleri Göremezsiniz. Üye Olmak için TIKLAYIN...] adresinde Linux ve Windows için indirilebilir dosyalar bulabilirsiniz.
Biz, VirtualBox’ı Pardus üzerinde çalıştıracağız. Pardus’ta programı kurmak için Pardus menüsünden "paket yöneticisi" yazılımını çalıştırıyoruz.
"Yeni paketleri göster" kısmından "VirtualBox" ismini aratarak çıkan paketi seçip yüklüyoruz. (Üstteki "paketleri kur" düğmesi ile) İşlem tamamlandığında programa, Pardus menüsünde Programlar->Sistem->VirtualBox yolunu izleyerek ulaşabileceğiz.
Veya konsoldan
Sudo pisi it virtualbox Komutu ile kurabilirsiniz.
Buradan program’a kendimizi kaydettikten sonra, program bizi asagidaki gibi bir ekranla karsilayacaktir.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Yeni bir Sanal PC olusturmak icin
New Dügmesine tiklayadiktan sonra Next Diyelim.
Ve Kuracagimiz isletim Sistemini sececegimiz bölüm karsimizda ;
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Name: Yazan Kisma İsletim Sistemi adini,
Os Type Kismindan ise kuracagimiz isletim sistemini seciyoruz. Ben XP’yi Sectim kurulum icin. Sectikten Sonra Next Tusuyla bir sonraki asamaya geciyoruz.
Ve Burada karsimiza Sanal İsletim Sistemin’e Ne kadar Ram ayiracagimizi secmemiz gereken bölüm cikiyor ;
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir.
Ben 1 GB Ram kullaniyorum, ve sanal isletim sistemine 200 MGB ram ayirdim. Siz Ram’inize göre miktari arttirabilir azaltabilirsiniz.
Bir Sonraki kisim olan Disk islemlerine tekrar
Next Diyerek geciyoruz.
Sanirim Amcam ingilizce olarak New Butonuna basip disk olusturmamizi söylemis, hic dikkat etmedim ben zaten öyle yaptim
Sirasiyla,
New> Next > diyoruz, Burada Disk Boyutunu sececegimiz bölüm geliyor karsimiza
Ben Windows’a 9 GB ayirdim, Siz miktar’i degistirebilirsiniz.
Bundan sonraki asamalari, windowstaki program kurma mantigiyla next next next ve finish diyerek gecebilirsiniz
Sanal İsletim Sistemi kurma yolundaki ilk asamayi bitirdik.
Ana pencerede sol taraftaki isletim sistemleri listesinde olusturdugumuz sistem görünmeli.
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Setting Kismina tiklayip sistemin son ayarlarini yapalim ;
# CD Rom Kısmında Mount CD/DVD Drive seçeneğini işaretliyoruz. Eğer gerçek CD-Rom’u kullanacaksak Host CD/DVD Drive’ı seçiyoruz. Eğer iso dosyasından kurulum yapacaksak iso’yu seçiyoruz.
# Audio kısmında Enable Audio’u seçip listeden ALSA veya OSS’yi seçiyoruz.
# Floppy (disket) etkinleştirebilirsiniz (isterseniz).
# General bölümünün Basic sekmesinde sisteme vereceğiniz RAM ve Ekran kartı belleği ayarlarını belirleyebilirsiniz.
# Advanced kısmında ise Boot order listesinde ilk sıraya CD-Rom’u getiriyoruz: Bunun için ilk iki öğeye tıklayarak None haline getiriyor, sonra ilk öğeye tekrar tıklayarak CD-ROM haline getiriyoruz. Diğerini de sabit disk veya istediğiniz başka bir şeyi seçebilirsiniz.
Evetttt. Tüm ayarlar bittikten sonra OK tusuna basip ana Menüye dönelim.
Kuracagimiz İsletim Sisteminin(Xp) CD’sini takalim ve isletim sistemini secip Start tusuna basip Son asama olan kuruluma gecelim.
Evet Son Resim’de gördügünüz gibi xp’yi yüklemeye basladi. Bundan sonraki tüm asamalar XP’yi kurarken yaptiginiz islemlerle ayni olucaktir.
Kurulum bittikten sonra, CD’yi cikartmayi unutmayin ve sistemin acilmasini bekleyin.
Evett Xp’miz hayirli olsun diyemeyecegim XP’Den nefret ederim
Bu forumdaki linkleri ve resimleri görebilmek için en az 25 mesajınız olması gerekir. Sanal İsletim Sistemimiz hayirli olsun.
Ve Son Ayarlar ;
# Sistem açıldığında bir pencere içinde olacaktır. Sağ CTRL tuşu ve F’ye aynı anda basarsanız tam ekrana geçebilirsiniz. Aynı tuşlarla pencere haline dönebilirsiniz.
# Eğer ekran tam ekran olmasına rağmen görüntü ortada ufak kalıyorsa sanal işletim sisteminin ekran çözünürlüğünü arttırmanız gerekiyor. (Sağ tıklayıp Özellikler / Masaüstünü Yapılandır gibi)
#Yine Sağ CTRL tuşuna basılı tutarak farenin iki işletim sistemi arasında geçiş yapmasını sağlayabilirsiniz.